Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Fiala: Správa o postrelení Fica je šokujúca, násilie sa nedá tolerovať

Petr Fiala, český premiér na summite EÚ. Foto: TASR

Násilie podľa neho nemožno tolerovať, povedal.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 15. mája (TASR) - Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca, uviedol v stredu na sociálnej sieti X v reakcii na aktuálne informácie český premiér Petr Fiala. Násilie podľa neho nemožno tolerovať, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca. Prajem pánovi premiérovi, nech je čo najskôr v poriadku. Násilie nesmieme tolerovať, nesmie mať v spoločnosti miesto," napísal Fiala.

Neskôr vo vysielaní stanice ČT24 povedal, že Česko je v týchto chvíľach so Slovákmi. "Slovensko je krajina, ktorá je nám najbližšia. Chcel by som uistiť všetkých Slovákov, že ČR je v týchto ťažkých chvíľach s nimi. Myslím na Roberta Fica, myslím na jeho rodinu, najbližších a prajem pánovi premiérovi, aby mal mnoho síl a čo najlepšie a čo najrýchlejšie sa uzdravil," povedal Fiala. Dodal, že útok je desivý a neospravedlniteľný.

Na útok postupne reagujú aj ďalší českí politici, odsúdil ho tiež minister zahraničných vecí Jan Lipavský. "Útok na slovenského premiéra Roberta Fica ma šokoval. Násilie v politike absolútne odsudzujem. Prajem pánovi premiérovi mnoho síl a skoré uzdravenie," napísal na sieti X.



Šéf rezortu vnútra Vít Rakušan zdôraznil, že násilie nepatrí nielen do politiky, ale nikam. Minister pre miestny rozvoj Ivan Bartoš verí, že sa celá situácia čo najskôr vyšetrí.

K správe sa vyjadril aj predseda opozičného hnutia ANO Andrej Babiš. "Strašné správy zo Slovenska. Modlím sa za Roberta Fica, mnoho síl jemu, všetkým jeho blízkym aj celému Slovensku," napísal český expremiér.

Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Priestor pred Domom kultúry v Handlovej, kde sa zasadnutie vlády konalo, evakuovali.




(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)