Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R.FICO:Boj proti prejavom fašizmu bude základnou líniou našej politiky

Predseda vlády SR Robert Fico (druhý vpravo)položil na Rybnom námestí v Bratislave veniec k Pamätníku obetiam holokaustu. Na snímke vpravo riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan. Bratislava, 14. marca 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Uctiť si pamiatku obetí holokaustu si Fico neprišiel podľa vlastných slov ani tak pre minulosť, ako skôr pre prítomnosť a budúcnosť.

Bratislava 14. marca (TASR) – Ak bude strana Smer-SD súčasťou vlády alebo bude v opozícii, boj proti prejavom fašizmu bude jej základnou líniou politiky. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý dnes, v deň 77. výročia vyhlásenia slovenského štátu, prišiel k pamätníku obetiam holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave položiť veniec.

Uctiť si pamiatku obetí holokaustu si Fico neprišiel podľa vlastných slov ani tak pre minulosť, ako skôr pre prítomnosť a budúcnosť. "Slovensko môže byť hrdé na všeličo, je tu však jeden moment, ktorý si nesmieme dať zobrať, pretože je to diamantový pilier našej štátnosti, a to je odpor voči fašizmu," povedal.

Prvýkrát ho podľa vlastných slov zamrazilo, keď zbadal výsledky volieb do Banskobystrického samosprávneho kraja. Šokovaný bol aj teraz, keď videl výsledky parlamentných volieb 2016 v niektorých obciach Slovenska. "Ak v Ostrom Grúni strana, ktorej predstaviteľ hovorí, že Hitler bol v podstate fajn chlapík, že holokaust je obyčajný výmysel a že sú to nejaké rozprávky a takáto strana získa takmer jednu pätinu hlasov v obci, ktorá bola vypálená a ktorá je symbolom, aké zverstvá fašizmus dokázal napáchať, tak mali by sme byť všetci v pozore," upozornil Fico.

Ako uviedol, on i jeho strana bude do budúcna využívať všetky demokratické spôsoby, aby sa podobným veciam zabránilo. Podľa premiéra je toto pre neho čiara, ktorú nemieni v žiadnom prípade prekračovať či tolerovať. "Možno zlyhali rodičia, učitelia a možno sme zlyhali my a neurobili dosť pre to, aby sa na Slovensku o týchto veciach dostatočne hovorilo," povedal Fico s tým, že odporúča všetkým, ktorí spochybňujú holokaust, vyvražďovanie ľudí a fašizmus, aby navštívili aspoň jeden z koncentračných táborov. "Tie dostatočne pripomínajú to, aké zverstvá fašizmus napáchal," podotkol Fico.

Spoločne s premiérom dnes prišli k pamätníku obetí holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave aj minister spravodlivosti Tomáš Borec, minister školstva Juraj Draxler a minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.