Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

FICO: Briti by mohli oznámiť vystúpenie z EÚ v septembri alebo októbri

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR/ Michal Svítok

Premiér upozornil na to, že kým sa tak stane, krajina je plnohodnotným členom EÚ so všetkými právami aj povinnosťami.

Brusel/Bratislava 29. júna (TASR) – Je možné, že Veľká Británia oznámi vystúpenie z Európskej únie v septembri alebo v októbri. Keďže chýba ešte veľa informácií, tento termín stále možno spochybniť. Slovenský premiér Robert Fico to dnes vyhlásil po rokovaní 27 členských štátov EÚ v Bruseli.

"Som rád, že táto diskusia bola absolútne vecná, nebola poznačená žiadnymi emóciami," dodal premiér.

"Od piatka preberáme predsedníctvo v Rade EÚ. Už viackrát som avizoval, že predsedníctvo bude poznačené vonkajšími faktormi," povedal Fico. Predseda vlády narážal na brexit, ktorý rezonoval počas celého summitu EÚ. Prízvukoval, že v podstate prvýkrát v histórii sa musíme vyrovnať s odchodom člena EÚ, ktorý bol významným predstaviteľom z hľadiska ekonomiky. Británia však podľa premiéra potrebuje určitý čas, pokým bude notifikovať vystúpenie z EÚ. Únia podľa jeho slov momentálne očakáva britské návrhy.

Premiér upozornil na to, že kým sa tak stane, krajina je plnohodnotným členom EÚ so všetkými právami aj povinnosťami. O tom lídrov EÚ ubezpečil taktiež britský premiér David Cameron.

Hlavný odkaz predstaviteľov EÚ pre Veľkú Britániu znel jasne - vnútorný trh bude musieť rešpektovať všetky štyri základné slobody.

Ku konkrétnemu dátumu konania neformálneho summitu EÚ v Bratislave sa premiér nechcel vyjadrovať, avšak očakáva, že sa uskutoční v polovici septembra.