Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rokovania Fica s Bugárom sa začali, obaja lídri v nich chcú pokračovať

Na snímke vľavo predseda hnutia Most-Híd Béla Bugár a vpravo predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico na brífingu po rokovaní o možnom vytvorení parlamentnej koalície v Bratislave 13. marca 2016. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Rokovania Smeru-SD a Mostu-Híd budú pokračovať zajtra o 13.00 hodine.

Bratislava 13. marca (Teraz.sk/TASR) - Smer-SD dnes začal rokovania o vláde s Mostom-Híd. "Obidve strany prejavili záujem pokračovať v rokovaní o vytvorení stabilnej vlády," konštatoval po rokovaní s Mostom-Híd predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že až potom sa pristúpi k rokovaniam ohľadne úprav pomerov vo vláde či v parlamente.

"Neexistujú rozdiely, ktoré by nám neumožňovali pokračovať v rokovaniach," dodal Fico.

Predsedovia doplnili, že rokovali aj o konkrétnych programových tézach. Most-Híd predstavil svoje priority v oblasti boja proti korupcii a regionálnej politiky.

"Nenašli sme taký bod z priorít, pre ktoré by sme nemohli rokovať ďalej. V pondelok budeme konkrétnejšie hovoriť o programových prioritách," skonštatoval Bugár. Ďalej povedal, že s Ficom dnes hovorili napríklad o protikorupčných opatreniach, regionálnych a menšinových predstavách, ako aj o pohľade na európsku politiku.

O personálnych otázkach zatiaľ nehovorili. Rokovania budú pokračovať zajtra o 13:00 hod. Realizovať ich budú trojčlenné tímy Smeru aj Mostu-Híd. R. Fico by privítal, keby sa ich zúčastnili aj ďalší zástupcovia strán, ktoré deklarovali ochotu rokovať o zostavení vlády. "Keď je takáto možnosť, skúsime ju využiť," skonštatoval.



Strana Most-Híd po včerajšom večernom rokovaní predsedníctva Most-Hídu potvrdila, že je ochotná rokovať so Smerom-SD, pokiaľ dostane pozvanie. Predseda strany Béla Bugár to uviedol s tým, že je zatiaľ predčasné hovoriť o koalícii s víťazom parlamentných volieb. "Ak si Smer-SD myslí, že treba stabilnú vládu, predpokladáme, že osloví štandardné politické strany a keď nás pozve, tak sa zúčastníme," skonštatoval po rokovaní sobotného predsedníctva Bugár. Strana zároveň odmietla možnosť predčasných volieb a úradníckej vlády, keďže tento scenár by podľa predsedníctva Mostu viedol k posilneniu extrémistov. Ako uviedla podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská, uznesenie predsedníctva bolo prijaté jednohlasne a podporili ho aj všetci budúci poslanci Mosta - Híd.

Most-Híd však ešte tento týždeň rokovanie so Smerom-SD odmietol. Svoj názor zmenil po Sneme Slovenskej národnej strany (SNS), keď podľa Bugára vysvitlo, že pravicová vláda na Slovensku nevznikne.

"Vyzývame všetky štandardné parlamentné strany - Smer-SD, SaS, SNS a #Sieť, aby v záujme stabilizácie situácie boli pripravené prijať kompromisy, ktoré sú nevyhnutné pre vznik stabilnej vlády," skonštatoval včera predseda Most-Híd.

Mandát na rokovania o zložení vlády dostali aj predstavitelia SNS a Siete.