Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

R. Fico: Vzhľadom na formu zásahu v ČR sme čakali viac

Zľava slovenský premiér Robert Fico, japonský premiér Šinzo Abe, poľský premiér Donald Tusk, maďarský premiér Viktor Orbán a český premiér Petr Nečas počas tlačovej konferencie 16. júna 2013 vo Varšave. Prehĺbenie politickej, ekonomickej a vedecko–technickej spolupráce Vyšehradskej štvorky (V4) s Japonskom bolo hlavnou témou dnešného rozšíreného summitu V4 vo Varšave. Foto: TASR/AP

To, čo sa momentálne deje v susednom Česku podľa R. Hrušovského ovplyvní politickú tvár českej politickej scény na desiatky rokov.

Varšava 16. júna (TASR) - Situácia, ktorá vznikla v susednej Českej republike po policajnej razii proti viacerým politikom a vysokým štátnym úradníkom, podľa slovenského premiéra Roberta Fica rozkývala českú politickú scénu.

"Na druhej strane, všetci sme čakali podstatne väčší prípad, vzhľadom na formu zásahu. Netvárme sa, že to je niečo, čo tu ešte nebolo," vyhlásil počas svojej dnešnej pracovnej cesty v Poľsku na rozšírenom summite V4 a Japonska.

Pripomenul, že podľa doterajších informácií "niekto dal pokyn na odpočúvanie a niekto dostal nejaké výhody za to, že odišiel z parlamentu, aby umožnil prijatie reformných balíkov". Takéto prípady sa však podľa Fica dajú riešiť aj iným spôsobom ako "masívnou" aktivitou kukláčov.

"Buď ešte niečo príde na českej politickej scéne, bude pokračovanie tohto zásahu, alebo sa to stane predmetom veľkých diskusií, či je potrebné robiť takúto formu zásahu pri takýchto výsledkoch. Ale to je už vec českej polície, českých orgánov činných v trestnom konaní," konštatoval Fico s tým, že v ČR teraz očakáva "veľmi horúce"

Český premiér Petr Nečas na rôzne vyjadrenia o jeho politickej budúcnosti reagoval, že ide o mediálne odkazy a podstatné je rokovanie s vládnymi partnermi. "Podstatou politiky je rokovanie a tiež, že žiadna funkcia nie je doživotná. Takto som k tomu vždy pristupoval," povedal novinárom po dnešnom stretnutí s japonským premiérom Šinzóm Abem vo Varšave.

Potvrdil tiež, že videl fotografie, ktoré mali vzniknúť pri sledovaní jeho manželky. "Videl som fotky, ktoré mali byť od paparazzov, od bulváru, s veľkým časovým odstupom a považoval som ich za provokáciu," vysvetlil. Zároveň zdôraznil, že výkonná rada jeho strany ODS dnes určite zasadať nebude. "Radu zvoláva predseda a ja som ju nezvolal. Bezpochyby sa zíde do utorkového rokovania parlamentu o dôvere, tak sme sa rozhodli už v piatok," dodal.

R. Fico: Prípady, ktoré sa v Česku vyšetrujú, sme na Slovensku mali

Bratislava 16. júna (TASR) - Prípady, ktoré sú v súčasnosti predmetom stíhania v susednom Česku po policajnej megarazii, sme na Slovensku mali. V diskusnej relácii STV O päť minút 12 to dnes povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Ak máme hovoriť o odpočúvaní politikov, veď to u nás bolo. Máme jedného pána poslanca, ktorý ako minister odpočúval novinárov, ľudí, ktorí s ním spolupracovali. Keď hovoríme o kupovaní poslancov, predsa dobre vieme, že dvaja poslanci za HZDS boli kúpení. Priamo to potvrdil poslanec NR SR, vtedajší minister spravodlivosti, pán Lipšic," vyhlásil Fico.

Verí, že odpočúvanie exministrom obrany Ľubomírom Galkom (SaS) aj kupovanie poslancov HZDS sa vyšetrí. "Len, ako sa hovorí, na úplatok vám nikto nedá potvrdenku," dodal.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský v relácii povedal, že o kupovaní poslancov na Slovensku nevie. "Keby som o ňom vedel, hneď to nahlásim orgánom činným v trestnom konaní," uviedol Hrušovský. Premiér na to reagoval s tým, že sa opiera o slová vtedajšieho ministra spravodlivosti Daniela Lipšica, ktorý je dnes nezaradeným poslancom NR SR.

Fico tiež vyhlásil, že by bol nerád, ak by sa na základe "teatrálneho" zásahu českej polície vytváral o Slovensku obraz, že sa tu nič nedeje. "Môžem potvrdiť, že je vytvorená daňová kobra, ktorá veľmi účinne bojuje s veľkými únikmi daní a mnoho vecí bolo podaných na trestné stíhanie," zdôraznil.

To, čo sa momentálne deje v susednom Česku podľa Hrušovského ovplyvní politickú tvár českej politickej scény na desiatky rokov. "Aj mňa osobne napadajú rôzne úvahy, čo vlastne je v pozadí tohto celého prípadu. Zatiaľ tie zistenia nie sú tak presvedčivé, ktoré by zodpovedali obsahu, vecnosti a forme zásahu, ktorý bol urobený," povedal Hrušovský.