Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R.FICO: Chceme garanciu, že nové návrhy nepoškodia Slovákov v Británii

Premiér SR Robert Fico (vpravo) sa rozpráva s britským premiérom Davidom Cameronom počas ich bilaterálneho stretnutia na medzinárodnej darcovskej konferencii o Sýrii v Londýne 4. februára 2016. Foto: TASR/AP

Návrh predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ktorý reagoval na reformné Cameronove požiadavky, považuje slovenský premiér za dobré východisko.

Londýn/Bratislava 4. februára (TASR) – Slovensko bude požadovať garancie, že nové návrhy týkajúce sa sociálnej pomoci ľuďom z ostatných krajín únie, ktorí pracujú vo Veľkej Británii, nepoškodia tam zamestnaných Slovákov.

"Oficiálne máme v krajine 60.000 Slovákov a nemohol som súhlasiť s tým, aby sa na nich vzťahovali nové podmienky, ktoré by výrazne obmedzili ich právo na rôzne sociálne príspevky," uviedol premiér Robert Fico pre TASR po bilaterálnom rokovaní s britským kolegom Davidom Cameronom v Londýne. Plánované stretnutie sa uskutočnilo počas medzinárodnej konferencie Podpora Sýrie a regiónu.

Obmedzenie takýchto benefitov označil Fico za diskriminačné, pretože, ako upozornil, každý má v Británii právo pracovať za rovnakých podmienok ako ktorýkoľvek jej občan. "Trváme na tom, aby tí, ktorí tam v súčasnosti pracujú, neboli postihnutí takýmito ustanoveniami. Dostali sme ubezpečenie, že to nebude mať retroaktívny účinok," priblížil.

Návrh predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ktorý reagoval na reformné Cameronove požiadavky, považuje za dobré východisko, o ktorom je Slovensko pripravené hovoriť. Dokument podľa neho obsahuje veľa otázok, pričom dôležitý bude výklad jednotlivých ustanovení. "Treba mať garancie, že to nepoškodí našich občanov, takže spokojní budeme až vtedy, keď to budeme vidieť na papieri," podčiarkol Fico s tým, že sa dá o takýchto zmenách pravidiel hovoriť do budúcnosti, ale nie ich meniť v polčase.

Naopak, Slovensko nemá žiadny problém, pokiaľ ide o vzťah medzi členskými a nečlenskými krajinami eurozóny. "Ale prvýkrát sa pripúšťa dvojrýchlostná Európska únia. Teda, že časť krajín sa bude integrovať rýchlejšie ako tie, ktoré nie sú v eurozóne," vysvetlil premiér.

Zhoda panuje aj pri zvýšení konkurencieschopnosti EÚ. Fico sa vyslovil za odstránenie administratívnych prekážok, ktoré bránia v Európe biznisu. SR nie je ani proti mechanizmu tzv. červenej karty, v rámci ktorého by 55 percent z národných parlamentov 28-člennej únie mohlo vzájomnou dohodou zablokovať navrhované právne predpisy z dielne Európskej komisie. Posilnenie právomocí národných parlamentov požaduje Británia.

Cameron predložil štyri okruhy požiadaviek pre zotrvanie jeho krajiny v Európskej únii. Tusk v utorok (2.2.) reagoval návrhom, ktorý by mal byť schválený na februárovom summite EÚ. V prípade, ak sa lídri zhodnú na pre Britániu priaznivých ústupkoch, referendum o zotrvaní krajiny v únii by sa konalo v priebehu niekoľkých mesiacov.

"Keby Británia vystúpila z Európskej únie, bola by to veľká škoda pre obe strany, preto vítam, že Donald Tusk predložil kompromisný návrh," poznamenal Fico.

Britský premiér prisľúbil podľa R. Fica podporu dynamizácii pohraničnej stráže

O podporu rýchlejšieho zriadenia Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže požiadal predseda vlády SR Robert Fico britského premiéra Davida Camerona. Ich plánované bilaterálne rokovanie sa uskutočnilo počas medzinárodnej konferencie Podpora Sýrie a regiónu v Londýne.

Premiér SR Robert Fico (na snímke) sa rozpráva s britským premiérom Davidom Cameronom počas ich bilaterálneho stretnutia na medzinárodnej darcovskej konferencii o Sýrii v Londýne 4. februára 2016.
Foto: TASR/AP
"Jej harmonogram je nastavený tak, že celý rok v tejto oblasti nič neurobíme," priblížil po stretnutí Fico pre TASR s tým, že Cameron prisľúbil podporu, pokiaľ ide o dynamizáciu procesu spoločnej európskej stráže a jej nový časový harmonogram. "Nemôžeme čakať celý rok, kým sem prídu ďalšie tri milióny utečencov," podčiarkol šéf slovenskej exekutívy.

Na jej vytvorení sa dohodli lídri členských krajín Európskej únie na minuloročnom decembrovom summite. O nej má v priebehu tohto roka hlasovať Európsky parlament. Holandsko, ktoré od januára prebralo polročné rotujúce predsedníctvo v EÚ, chce dosiahnuť finálnu dohodu do konca júna. Stráž má okrem iného pomôcť pri ochrane vonkajších schengenských hraníc tým štátom, ktoré by to kapacitne nezvládali.

S Cameronom diskutovali tiež o projekte Nord Stream 2, ktorý by mal pri dodávkach ruského plynu do Európy obísť Ukrajinu aj Slovensko. Dohodu o rozšírení súčasného plynovodu Nord Stream podpísal ruský energetický gigant Gazprom s konzorciom piatich európskych spoločností E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE a Royal Dutch Shell v septembri 2015.

Zatiaľ čo Nemecko ho považuje za čisto komerčný projekt so súkromnými investormi, Slovensko tvrdí, že ide o politický projekt.

Podľa Fica ho za politický projekt na ich spoločnom rokovaní označil tiež Cameron. "A tak musí byť hodnotený. Predovšetkým musí byť v súlade so všetkými princípmi Energetickej únie," dodal slovenský premiér.