Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. Fico a A. Danko: Základom budúcej vlády by mohol byť Smer-SD a SNS

Na snímke predseda strany SNS Andrej Danko (vpravo) a predseda strany Smer-SD Robert Fico si podávajú ruky po spoločnom rokovaní na Úrade vlády v Bratislave 9. marca 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Predseda Smeru-SD Robert Fico sa dnes stretol s predsedom SNS Andrejom Dankom na prvom oficiálnom rokovaní o zložení budúceho kabinetu.

Bratislava 9. marca (Teraz.sk/TASR) - Ak máme záujem na vytvorení stabilnej vlády na Slovensku, základným predpokladom je spolupráca strany Smer-SD a Slovenskej národnej strany. Konštatoval po stretnutí s predsedom SNS Andrejom Dankom predseda Smeru-SD Robert Fico.




"Mám pocit, že sa zhodujeme vo viacerých otázkach, pokiaľ ide o charakteristiku stavu, do ktorého sa Slovenská republika dostala po parlamentných voľbách," povedal Fico. Dodal, že Smer-SD a SNS majú podobné predstavy napríklad o silnej úlohe štátu. Zároveň upozornil, že išlo len o prvé rokovanie a o ďalších otázkach, napríklad predstavách SNS o pomoci živnostenskému stavu, bude možné diskutovať neskôr.



Danko konštatoval, že tak Smer-SD, ako aj SNS majú stabilné štruktúry, sú to štandardné strany, ktoré by mohli byť stabilnou esenciou budúceho kabinetu. Zároveň upozornil, že systém politických strán na Slovensku sa po týchto voľbách dostal do krízy a preto bude potrebné urobiť aj legislatívne zmeny. "Nastáva tu anarchia a deštrukcia systému. Kým nepríde k zmene zákona o politických stranách, budeme ohrozovať svoju štátnosť," vyhlásil.



Podľa Roberta Fica sú pred Slovenskom dve možnosti, buď bude pokračovať v prehlbovaní chaosu alebo vznikne stabilná vláda, ktorá nastaví aj do budúcnosti nové pravidlá. Obaja predsedovia sa zhodli, že v parlamente pribúdajú strany, ktoré majú len niekoľko členov, prípadne vznikli na poslednú chvíľu krátko pred voľbami. "Veľmi ľahko sa dá oklamať volič, je veľmi nezodpovedné, keď sa ľudia na kandidátnej listine nepoznajú. Dá sa to za niekoľko mesiacov. Anarchia a deštrukcia politického systému ničí našu spoločnosť," povedal Danko.

Tiež podčiarkol, že rokovania o vzniku novej vlády by mali prebiehať na oficiálnych stretnutiach. "Vlády sa nezostavujú pri káve," dodal Danko, ktorý zatiaľ ako jediný prijal pozvanie R. Fica na oficiálne rozhovory.



Danko poukázal na reálnu možnosť nezostavenia vlády, ako aj na to, že sa nebudú vedieť stretnúť funkčné politické strany. Je zvedavý na priebeh ďalších rokovaní a ako úspešne bude Fico pokračovať vo svojom mandáte od prezidenta. Zároveň vyslovil obavy zo správania sa niektorých lídrov, ktorí podľa neho nezodpovedne nakladajú s dôverou voličov a nevedia garantovať funkčnosť poslaneckých klubov.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) si dnes prevzal od prezidenta Andreja Kisku poverenie na zostavenie nového kabinetu. Čas má do budúceho piatka 18. marca.

Fico po stretnutí s prezidentom deklaroval, že tento termín nechce zbytočne predlžovať.

Vytvoriť chce poradie politických strán, o ktorých si myslí, že s nimi má zmysel hovoriť. "Oslovím ich, pokiaľ ani len neprejavia záujem o stretnutie, budem to rešpektovať," podotkol s tým, že s ostatnými bude hľadať prieniky. "Alternatív nie je veľa," konštatoval.

Na rokovanie so Smerom-SD o zostavení novej vlády odmietli prísť tak šéf Mostu-Híd Béla Bugár ako aj šéf #Siete Radoslav Procházka. TASR o tom informovala Ľubica Končalová z tlačového odboru Smeru-SD s tým, že ani jeden pozvanie neprijal.