Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Opozícia je Smerom-SD posadnutá, je to stabilná strana, tvrdí R. Fico

Predseda Národnej rady SR (NR SR) Pavol Paška otvoril vo štvrtok 13. februára 2014 v Bratislave mimoriadnu schôdzu parlamentu. Rokovanie iniciovali opoziční poslanci s cieľom vysloviť nedôveru premiérovi Robertovi Ficovi pre kauzu predaja emisných kvót z roku 2008 a neochotu poslancov vládneho Smeru-SD o tejto problematike na pôde parlamentu diskutovať. Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas prejavu. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Opozičnú iniciatívu vláda vníma ako snahu otvoriť prípad predaja emisií spred piatich rokov s cieľom zaútočiť na premiéra a poškodiť ho pred prezidentskými voľbami.

Bratislava 12. februára (TASR) - Opozičné strany sú posadnuté vládnym Smerom-SD, lebo je to stabilná strana so stabilným poslaneckým klubom, ktorý sa nerozpadáva. Vo svojom prejave na úvod mimoriadnej schôdze NR SR to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). Na rokovaní sa ho opozícia pokúsi odvolať pre kazu emisie.

Fico, ktorý po svojom prejave zo sály odišiel a nevypočul si ani faktické poznámky, po celý čas rečnil pred veľkým transparentom, ktorý roztiahli poslanci OĽaNO. Bol na ňom nápis: "Spravodlivosť FICA: ľuďom centy, kamarátom MILIARDY". "Komu prospieva táto vaša posadnutosť, táto schôdza? Slovensku nie, vám nie. Slovensko nepotrebuje posadnutosť, búchanie po stole, ale jeden hodnotový dialóg a hodnotovú súťaž, ale tú nie ste schopní s nami viesť," odkázal opozícii.



Predseda vlády zopakoval presvedčenie, že schôdzu opozícia iniciovala z dôvodu blížiacich sa prezidentských volieb. "Budem rešpektovať akékoľvek rozhodnutie ľudí vo voľbách, ale toto je politický amaterizmus. Touto schôdzou si poškodzujete vlastných kandidátov, pána Hrušovského či pána Procházku. Dva roky ste si emisnú kauzu nevšímali, ako máme veriť, že to nie je o prezidentských voľbách? Tieto chyby robíte len preto, lebo ste posadnutí Smerom-SD," povedal. Opozícii zároveň podal pomocnú ruku a vyzval ju na spoluprácu v oblastiach, "kde treba meniť Ústavu SR".

Premiér považuje mimoriadne rokovanie NR SR za zbytočné

Predseda Národnej rady SR (NR SR) Pavol Paška otvoril vo štvrtok 13. februára 2014 v Bratislave mimoriadnu schôdzu parlamentu. Rokovanie iniciovali opoziční poslanci s cieľom vysloviť nedôveru premiérovi Robertovi Ficovi pre kauzu predaja emisných kvót z roku 2008 a neochotu poslancov vládneho Smeru-SD o tejto problematike na pôde parlamentu diskutovať. Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (dole) počas prejavu, predseda NR SR Pavol Paška (vpravo hore) a podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák (vľavo uprostred).
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Mimoriadne rokovanie označil tiež za zbytočné, keďže z hľadiska počtov je jasné, že mu nedôvera vyslovená nebude. "Z hľadiska politického neexistuje proti Smeru-SD žiadna alternatíva. Ak sa pozrieme na pravicu, ako by hodil kameňom do kŕdľa vrabcov. Vznikajú stále nové a nové strany. Štandardné pravicové strany zodpovedajú za to, že nastupujú neštandardné strany, lebo neintegrujete pravicu tak ako my ľavicu. My sme trikrát vyhrali voľby, z vás nikto nikdy," odkázal.

Na margo emisií podotkol, že došlo k jasnému vyvodeniu politickej zodpovednosti. "Prebehli dvoje voľby a ja som odvolával ministrov aj odňal celé ministerstvo životného prostredia SNS. Kto z vás by si to niekedy dovolil?" pýtal sa. Opozícii tiež povedal, že bola po emisnej kauze dva roky vo vláde a ovládala aj ministerstvo vnútra. "Čo ste robili dva roky? Nedotkli ste sa toho, zrazu je päť týždňov pred voľbami a poďme na emisnú kauzu," vyhlásil.



Fico sa venoval aj úspechom a postojom svojej vlády. Spomenul, že už po voľbách ponúkol opozícii spoluprácu a účasť v novej vládnej koalícii, čo opozícia odmietla. Pripomenul, že Smer-SD dal opozícii dve kreslá podpredsedov NR SR, že Úrad pre verejné obstarávanie je obsadený človekom, ktorého vybrala Iveta Radičová, opozičným politikom bol splnomocnenec vlády pre menšiny, splnomocnencom pre Rómov je Peter Pollák (OĽaNO). "V roku 2012 sme chceli nastaviť iné parametre vzťahu väčšiny a menšiny. Dali sme prísľub, že nebudeme vyrušovať Slovensko šarvátkami, ktoré tu boli na každodennom poriadku za Radičovej vlády. Slovensko je stabilná krajina, takto to vnímajú občania aj zahraničie," dodal.


Pavol Abrhán: Ak R. Fico hovorí, že Smer nemá nič s emisnou kauzou, klame

Pavol Abrhan (KDH)
Foto: TASR/Tomáš Halász
Ak predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) hovorí, že Smer-SD nemá nič spoločné s kauzou predaj emisií z čias jeho prvej vlády z roku 2008, klame. Je o tom presvedčený podpredseda KDH Pavol Abrhan.

"Premiér Fico o všetkom vedel a ticho súhlasil, nikdy nemal záujem tento kšeft zastaviť ani vyšetriť," doplnil v parlamentnej diskusii k odvolávaniu Fica šéf KDH Ján Figeľ.

Opozícia tvrdí, že Fico o príprave nevýhodného predaja emisných kvót, pri ktorom Slovensko prišlo takmer o 50 miliónov eur, vedel, mohol ho zastaviť, avšak neurobil to. Namiesto toho odvolal ministra SNS Jána Chrbeta, ktorý s návrhom na zrušenie obchodu prišiel, a "kšeft nechal bežať ďalej". Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) označil predaj emisných kvót za "drzý, brutálny a primitívny kšeft, kde sa zneužila politická moc na to, aby sa zjavne nevýhodný obchod uskutočnil a aby sa na ňom obohatili konkrétne subjekty".

Viacerí opoziční poslanci sa zhodli, že kauzy ako emisie sú dôvod, prečo Jozef Čentéš nemohol byť vymenovaný za generálneho prokurátora a prečo na tento post musel ísť nominant Smeru-SD Jaromír Čižnár. "Aby Smer-SD mohol páchať svoje kšefty," poznamenal Kaník. Figeľ dúfa, že Čižnár, ktorý si vypýtal spis ku kauze, bude obhajovať zákonnosť nezávisle a že nebude politicky ovplyvňovaný.

Po svojom prejave Fico odišiel z rokovania, nevypočul si ani faktické poznámky na vystúpenie.