Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

R. Fico: NR SR bude voliť nového kandidáta na generálneho prokurátora

Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

Z toho, čo sa teraz deje, podľa premiéra vyplýva, že generálny prokurátor nebude zvolený a vymenovaný ani do júna do 2014.

Bratislava 5. júna (TASR) – Národná rada SR bude voliť nového kandidáta na generálneho prokurátora. Na tlačovej konferencii to dnes oznámil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Podľa neho by nová voľba mohla prebehnúť už na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorá by sa mala začať 18. júna. Novinárom povedal, aby sa na podrobnosti opýtali predsedu parlamentu Pavla Pašku. Fico to oznámil po tom, ako dnes Ústavný súd (ÚS) SR rozhodol o pozastavení účinnosti zákona o organizácii ÚS. Práve tento zákon mal vyriešiť patovú situáciu na Ústavnom súde, ktorá vznikla pri rozhodovaní o sťažnosti Jozefa Čentéša pre jeho nevymenovanie za generálneho prokurátora.

Z toho, čo sa teraz deje, podľa Fica vyplýva, že generálny prokurátor nebude zvolený a vymenovaný ani do júna do 2014. Avšak dodal, že je dôležité, že je tu "nová kvalita". "Po prvé, je tu rozhodnutie o predbežnom opatrení a nemožno aplikovať zákon, ktorý bol pripravený na postup Ústavného súdu. Nová kvalita spočíva aj v tom, že prezident vyhlásil, že nikdy nevymenuje pána Čentéša za generálneho prokurátora," povedal premiér s tým, že ani Ústavný súd nemôže prikázať prezidentovi, aby vymenoval Čentéša za šéfa prokurátorov. "Ak akceptujeme tieto fakty, potom z toho vyplýva, že generálny prokurátor nikdy nebude," vyhlásil Fico. Nato dodal, že hovoril s predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom, ktorý podľa neho rozhodol, že v krátkom čase sa bude voliť nový kandidát na generálneho prokurátora a bude to pravdepodobne už na najbližšej schôdzi parlamentu. Fico vyhlásil, že neexistuje žiadna zákonná prekážka, pre ktorú by Národná rada SR nemohla voliť kandidáta na generálneho prokurátora.

Fico zatiaľ nepovedal, kto bude kandidátom Smeru v novej voľbe. Avizoval, že jeho meno oznámia po tom, ako bude známy termín voľby a termín, do kedy bude potrebné prihlasovať kandidátov do voľby. "Považoval by som to za veľmi rozumné, pretože zvoliť kandidáta a potom naraziť na nesúhlas pána prezidenta by bolo politicky neprezieravé," odpovedal Fico na novinársku otázku, či bude o budúcom kandidátovi Smeru hovoriť aj s prezidentom Ivanom Gašparovičom. Fico pripomenul, že parlament s väčšinou Smeru mohol kedykoľvek od posledných volieb zvoliť nového kandidáta na generálneho prokurátora.

R. Fico: V prípade voľby GP opozícia nehorázne zavádza verejnosť

Neexistuje žiadna ústavná prekážka, ktorá by bránila voliť nového generálneho prokurátora. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico v reakcii na tvrdenia opozície v súvislosti s rozhodnutím o voľbe nového generálneho prokurátora.

Prezentované názory opozície hodnotí ako nehorázne tendenčné zavádzanie verejnosti. Opozícia podľa neho dnešnými vyhláseniami potvrdila, že im súčasný stav na generálnej prokuratúre vyhovuje. "Vláda ho však považuje za neudržateľný," zdôraznil premiér vo svojom stanovisku, ktorý TASR poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR.

V súvislosti s obvineniami opozície, že rozhodnutie o voľbe nového generálneho prokurátora je pošliapaním ústavnosti a návrat pred rok 1989, Fico uviedol, že je potrebné pripomenúť voľbu generálneho prokurátora v minulom volebnom období. "Vtedy terajšia opozícia svojou snahou presadiť vlastného politického nominanta doslova zlomila chrbticu demokracii, keď rôznymi protiústavnými kontrolnými mechanizmami i zmenou tajnej voľby na verejnú, nútila vlastných poslancov hlasovať v rozpore s ich slobodným presvedčením," povedal Fico.

Proti voľbe nového generálneho prokurátora, ktorá sa má konať na parlamentnej schôdzi 18. júna, ostro vystúpili predstavitelia SDKÚ-DS, Most-Híd a KDH. Kým Ústavný súd (ÚS) SR nerozhodne o sťažnosti Jozefa Čentéša, ktorý namieta rozhodnutie prezidenta SR Ivana Gašparoviča nevymenovať ho za generálneho prokurátora, nemala by sa podľa nich konať žiadna nová voľba šéfa prokurátorov. Rozhodnutie voliť nového GP preto označili za protiústavné, ale aj nehorázne a škandalózne.


Nového šéfa prokurátorov budú zrejme poslanci voliť dva roky po Čentéšovi

Voľba generálneho prokurátora zrejme otvorí budúcu schôdzu Národnej rady (NR) SR. Pripustil to dnes predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). "Ak budú splnené podmienky, tak na schôdzi v utorok 18. júna o 13.00 h zaradím tento bod ako prvý a budem veľmi rád, ak sa nám podarí konečne vyriešiť neuveriteľne dlhú patovú situáciu ohľadom nefunkčnosti Generálnej prokuratúry SR," povedal Paška s tým, že voľba bude určite tajná. O kandidátoch nešpekuluje.

Podstatné je pre neho, "aby sme už konečne mali na čele generálnej prokuratúry človeka, ktorý bude mať silný mandát, ktorý vzíde z ústavnej kompetencie Národnej rady". Ak sa bude voľba konať skutočne 18. júna, bude to takmer presne dva roky odvtedy, čo parlament v tajnej voľbe zvolil Jozefa Čentéša, ktorého prezident SR Ivan Gašparovič odmietol vymenovať. Čentéša zvolilo plénum 17. júna 2011.

Paška je presvedčený, že parlamentu už nič nebráni v novej voľbe generálneho prokurátora. Pre jej vypísanie sa rozhodol podľa vlastných slov preto, že Ústavný súd (ÚS) SR je v kauze Jozefa Čentéša v patovej situácii, nedokáže zaujať zásadné stanovisko a navyše sa stal predmetom a nástrojom politického boja. "Uznesenia a nálezy ÚS v tejto politickej kauze sú všetko, len nie ústavnoprávne analýzy, a sú výsledkom politickej manipulácie. Trvám na tom, a preto využívam svoju kompetenciu a vyhlasujem novú voľbu generálneho prokurátora," zdôraznil Paška.

Šéf parlamentu verí, že parlament zvolí v tajnej voľbe nového kandidáta na šéfa prokurátorov, a potom už bude len na prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, či ho vymenuje. Zvolenie nového šéfa prokurátorov je podľa Pašku potrebné preto, "aby už konečne Slovensko prestalo byť traumatizované politickými hrami a nástrojmi", ktoré sprevádzali zvolenie Jozefa Čentéša. Paška už voľbu vlani vypísal, možní kandidáti sa však do nej nechceli zapojiť, keďže ÚS ešte v kauze Čentéša nerozhodol.

Opozícia novú voľbu kritizuje a odmieta. Trvá na tom, že Slovensko má legitímne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora. Upozorňuje, že nikto nezrušil uznesenie Národnej rady SR o zvolení Jozefa Čentéša a nikto ani nespochybnil tajnú voľbu generálneho prokurátora. Považuje za škandalózne a nehorázne, že sa má voľba konať skôr, ako ÚS rozhodne v Čentéšovej kauze. Opozícia avizovala, že v prípade novej voľby využije všetky ústavné nástroje, ktoré má. Nevylúčila ani napadnutie na ÚS. "Je nešťastie, že opozícia zneužíva ÚS. Som hlboko presvedčený, že to, čo sa deje na ÚS, je politická manipulácia," uzavrel Paška.