Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. FICO: Výsledkom parlamentných volieb nemôže byť úradnícka vláda

Na snímke predseda Smeru-SD a premiér SR Robert Fico počas tlačovej konferencie v skorých ranných hodinách v centrále strany v nedeľu 6. marca 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa premiéra takáto vláda popiera základné princípy demokratického parlamentného systému, na ktorých Slovensko stojí.

Bratislava 13. marca (TASR) – Výsledkom demokratických parlamentných volieb nemôže byť úradnícka vláda a pre Slovensko takáto vláda nepredstavuje riešenie. Popiera totiž základné princípy demokratického parlamentného systému, na ktorých Slovensko stojí. V diskusnej relácií RTVS O 5 minút 12 to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD).

Vláda odborníkov by podľa Fica nebola schopná prijímať žiadne rozhodnutia a momentálne predstavuje najnebezpečnejšie úvahy. "To je pre nás neprijateľná predstava. My musíme urobiť všetko preto, aby vznikla normálna stabilná vláda," skonštatoval predseda strany Smer-SD. Momentálne je potenciál a priestor na zostavenie vlády, ktorá bude mať podľa jeho slov pomerne komplikovaný život, lebo bude mať "viac členov". "Budú preto medzi sebou musieť intenzívnejšie komunikovať, hľadať rôzne prieniky. Chcem urobiť maximum pre zostavenie vládnej koalície," uviedol Fico.

Líder SaS Richard Sulík si taktiež nemyslí, žeby úradnícka vláda bola pre Slovensko riešením. "Ľudia nás nevolili preto, aby tu vládol niekto iní," skonštatoval. Za vhodné nepovažuje ani predčasné voľby. Podľa Sulíka treba pracovať s tým mandátom, ktorý tu teraz je. "Ak Fico vládu nezostaví, je pravdepodobné, že druhý v poradí budem ja a budem sa o to snažiť," vysvetlil Sulík s tým, že ak sa mu vládnu koalíciu zostaviť nepodarí, SaS bude tvrdá a razantná opozícia.

Podľa prvého podpredsedu SNS Jaroslava Pašku dôjde na politickej scéne k historickému kompromisu v tom, že ľavica začne spolupracovať s pravicou aj na vládnej úrovni. "To je štandardné v mnohých krajinách západnej Európy a my to vnímame veľmi pozitívne. Treba hľadať dialóg medzi ľavým a pravým spektrom a stále ho viesť," priblížil Paška.

Podľa Fica spoločným cieľom medzi štandardnými politickými stranami je dobre fungujúca ekonomika Slovenska, zdravé verejné financie, zahraničné investície, schopnosť reagovať na krízové javy v zahraničí či prípravy na predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ. "Som rád, že štandardné strany majú snahu rokovať a dať do toho celú energiu. Most-Híd chce rokovať a čakáme, čo prebehne v strane #Sieť," povedal. Fico podotkol, že pozvanie na rokovanie Mosta-Híd už poslal. "Pokiaľ však nebude podpísaná koaličná zmluva, tak neplatí nič. Dovtedy sa môže kedykoľvek a čokoľvek udiať," dodal.

Podľa podpredsedu #Siete Andreja Hrnčiara v tejto chvíli nie je pre Slovenskú republiku dobré riešenie mať predčasné parlamentné voľby. "Pretože by to mohlo nahrať extrémistickým silám," vysvetlil. Ako povedal, v #Sieti stále platí, čo bolo schválené ešte minulý týždeň, a to, že sa strana nezúčastní rokovania o zostavení vlády so Smerom-SD. "Avšak na základe sobotňajšej (12. 3.) situácie a dramatickej zmeny, sme zvolali na dnes predsedníctvo strany, kde budeme rokovať a uvidíme," priblížil Hrnčiar.

Podľa Sulíka stále existuje možnosť, že Robert Fico vládu nezostaví a strany Most-Híd a #Sieť si uvedomia, že ich voliči nechcú, aby spolupracovali so Smerom-SD.

"Od prvého stretnutia pravicovej zostavy sme si všimli, že komunikácia medzi stranami je veľmi zlá. Navzájom sa osočujú a dohoda, ktorú deklaruje Richard Sulík, je málo pravdepodobná. Najmä dialóg medzi Igorom Matovičom a Bélom Bugárom je riziková cesta," konštatoval Paška.