Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Fico: Kiska by mal chýbajúcich sudcov ÚS vymenovať čo najrýchlejšie

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico Foto: FOTO TASR – Jakub Kotian

Ústavný súd skonštatoval, že prezident SR porušil ústavné práva kandidátov na post ústavného sudcu, ktorí boli riadne zvolení v Národnej rade.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) naďalej očakáva, že prezident SR Andrej Kiska čo najrýchlejšie vymenuje chýbajúcich sudcov Ústavného súdu (ÚS). Za najlepšie považuje, keby tak urobil do Vianoc, vyhlásil na pondelkovom brífingu. Premiér ho na to vyzval aj minulý týždeň.

"Zodpovedá za to, že dnes Ústavný súd nie je plne obsadený, že nemá šancu ÚS vybavovať agendu tak, ako by mal vybavovať," skonštatoval Fico. Hlave štátu zároveň pripomenul, že podľa Ústavy sa má starať o riadny chod ústavných orgánov v štáte.

Ústavný súd skonštatoval, že prezident SR porušil ústavné práva kandidátov na post ústavného sudcu, ktorí boli riadne zvolení v Národnej rade. Premiér v tejto súvislosti kritizoval opozíciu, najmä SaS, ktorej predstavitelia podľa neho priamo navádzajú prezidenta, aby nález nerešpektoval. Tvrdí preto, že liberáli idú proti Ústave SR a hrubo porušujú demokratický charakter štátu.



"Ak bude normálne v tejto krajine, že budeme spochybňovať rozhodnutia ÚS, dokonca budeme považovať za národné hrdinstvo, ak niekto sa rozhodne nerešpektovať nález ÚS len preto, že kandidáti na sudcov ÚS boli zvolení za mojej druhej vlády, toto je koniec právneho štátu," zhrnul Fico. Skonštatoval, že ani on nebol niekedy nadšený z rozhodnutí ÚS, nikdy to však nekomentoval.