Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

FICO: Korčuľovanie na Bystrickej cyklomagistrále je jedinečným relaxom

Na snímke vpravo predseda vlády SR Robert Fico a predseda ŽSK Juraj Blanár počas jazdy na korčuliach po bystrickej cyklomagistrále v Starej Bystrici v okrese Čadca 15. júla 2017. Foto: TASR/Erika Ďurčová

ŽSK chystá podľa jeho predsedu Juraja Blanára cyklistické prepojenie zo Žiliny do Vrútok, od Kraľovian na hranicu s Poľskou republikou aj spojenie Žiliny s Považskou Bystricou.

Stará Bystrica 15. júla (TASR) – Za príjemné spestrenie dnešných osláv 25. výročia zvrchovanosti Slovenska a slovenského národa v kysuckej obci Stará Bystrica označil predseda vlády SR Robert Fico absolvovanie Bystrickej cyklomagistrály na kolieskových korčuliach.

"Kto má rád tento štýl športu na korčuliach, tak niet nič krajšieho, ako keď idete vedľa nejakej rieky či potoka. Keď máte napravo, naľavo lúky, lesy, to je relax, ktorý hocikde nenájdete. Preto mňa na takéto veci nahovoríte," povedal predseda vlády.

Starosta Starej Bystrice Ján Podmanický uviedol, že hlavné teleso Bystrickej cyklomagistrály má 25 kilometrov a vedie od Krásna nad Kysucou po koniec Novej Bystrice. "Vedie po trase starej úzkokoľajnej železničky, čiže je veľmi príjemná z hľadiska stúpania a klesania. Ide nádhernou prírodou, miestami prechádza do jednotlivých osád obcí a zvládnu ju aj rodiny s deťmi. Na hlavnú trasu sa napája ďalších skoro dvesto kilometrov značených cyklotrás po účelových a lesných komunikáciách s nádhernými výhľadmi na hrebeňoch Kysuckých Beskýd na Malú Fatru a do Poľska. Sú vydané mapy, cyklotrasy sú v teréne označené a je aj mobilná aplikácia," informoval Podmanický.

Predseda vlády pripomenul, že pri otvorení takzvanej dlhovej brzdy bola diskusia aj o zakomponovaní cyklotrás. "Nemyslím si, že toto sú tak náročné investičné projekty, aby vyžadovali až zaradenie na zoznam infraštrukturálnych projektov, ktoré budú kryté v prípade otvorenia dlhovej brzdy. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) je známy tým, že pravdepodobne najefektívnejšie míňa peniaze z európskych fondov. To sa ukazuje na rôznych projektoch. A pokiaľ dôjde k tomu, že bude chcieť nejakú pomoc pri cyklotrase medzi Žilinou a Martinom, ja som absolútne pripravený. A cítim, že aj naši partneri v koalícii cítia, že toto sú projekty, ktoré ľudí mimoriadne zaujímajú," podotkol Fico.

ŽSK chystá podľa jeho predsedu Juraja Blanára cyklistické prepojenie zo Žiliny do Vrútok, od Kraľovian na hranicu s Poľskou republikou aj spojenie Žiliny s Považskou Bystricou. "Vznikol mikroregión Kysuce. Dediny aj mestá sa chcú spojiť, aby sme sa dostali z Krásna nad Kysucou až do Žiliny. Rovnako je mikroregión Rajec, kde sa chceme popri Rajčanke dostať do Rajeckých Teplíc a do Rajca. Toto sú projekty, ktoré sú podľa môjho názoru reálne a sme radi, že aj vláda to podporuje," zdôraznil Blanár.