Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: R. Fico: Ak ma pozvú na pohreb Fidela Castra,som pripravený ísť

Predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Martin Baumann

Kuba nikdy nikoho neohrozovala, chcela len žiť vlastným životom, uviedol premiér a dodal, že mnohí Kubu za túto odvahu nenávideli. Krajine vyjadril úprimnú sústrasť.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Premiér Robert Fico je pripravený ísť na pohreb bývalého kubánskeho prezidenta Fidela Castra. "Ak bude organizovaný s účasťou zahraničných hostí, takéto pozvanie určite prijmem," povedal dnes Fico v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.



Premiérovi záleží na tom, aby boli vzťahy medzi Slovenskom a Kubou "priateľské, štandardné a vzájomne výhodné". Táto krajina podľa neho nikdy nikoho neohrozovala. "Len chcela žiť svojím vlastným životom a mnohí ju za túto odvahu nenávideli. Jej nositeľom bol práve Castro," uviedol premiér. Kubánskemu ľudu vyjadril úprimnú sústrasť.



Castro vládol na Kube 47 rokov, zomrel v piatok (25.11.) večer vo veku 90 rokov. Telo bývalého revolučného vodcu podľa jeho želania spopolnia. Pohreb sa bude konať 4. decembra na cintoríne Santa Ifigenia v meste Santiago de Cuba, kde Castro pred takmer 60 rokmi oznámil národu víťazstvo svojej revolúcie. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie kubánskej vlády.



Castro zomrel v piatok večer vo veku 90 rokov, informovala kubánska agentúra Prensa Latina. Túto správu priniesol súčasný prezident Raúl Castro prostredníctvom vystúpenia v štátnej televízii. Telo bývalého revolučného vodcu podľa jeho želania spopolnia. Podrobnosti o pohrebe má vláda oznámiť v najbližších hodinách. Castro vládol na Kube 47 rokov.