Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

FICO: Lídri V4 s Junckerom debatovali o sporných témach

Slovenský premiér Robert Fico (vpravo) prichádza na stretnutie s lídrami krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v sídle Európskej únie 18. októbra 2017 v Bruseli. Foto: TASR/AP

S predsedom Európskej komisie preberali aj tému migrácie, kde podľa Fica mali po prvýkrát možnosť vysvetliť Junckerovi, v čom tkvie ich problém, a viesť hlbšiu rozpravu.

Brusel 19. októbra (TASR) – Predsedovia vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4) diskutovali počas stredajšej večere s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom najmä o témach, na ktoré majú rozdielne názory a v ktorých hľadajú spoločné riešenia. Po príchode na zasadnutie Európskej rady v Bruseli to vo štvrtok povedal slovenský premiér Robert Fico.

Pracovná večera podľa neho poskytla lídrom priestor na veľmi dlhý a otvorený rozhovor. Intenzívne diskutovali napríklad o smernici o vysielaných pracovníkoch, kde už na budúci týždeň bude Rada EÚ hľadať konsenzus. Fico zdôraznil, že V4 ponúka v tejto otázke "solídny kompromis", a vyjadril presvedčenie, že bude akceptovaný.

Krajiny V4 v tejto veci na stretnutí zaujali spoločnú pozíciu, hlavne pri potrebe ochraňovať záujmy ich dopravcov pôsobiacich v krajinách západnej Európy, pripomenul už skôr vo štvrtok český premiér Bohuslav Sobotka.

Lídri V4 následne s Junckerom preberali tému migrácie, kde podľa Fica mali po prvýkrát možnosť vysvetliť predsedovi EK, v čom tkvie ich problém, a viesť hlbšiu rozpravu.

Fico zhodnotil stretnutie s Junckerom ako "užitočné", lebo obe strany si podľa neho navzájom vymenili informácie, ktoré "nás môžu posunúť ďalej". V súvislosti s migráciou si podľa jeho slov uvedomili, že "najpodstatnejšie je pracovať v krajinách, odkiaľ migranti pochádzajú".

"Aj preto rozmýšľame vo V4 o nejakom spoločnom projekte, napríklad pre Líbyu, ale naďalej je náš postoj – a tu sa ukázala včera absolútna jednota – odmietavý, pokiaľ ide o akékoľvek kvóty," povedal predseda vlády SR. Dodal, že všetci zúčastnení sa v stredu zhodli aj na tom, že predstava "ucelenej moslimskej komunity" je pre nich "absolútne neakceptovateľná".

Lídri V4 ďalej podľa Fica veľmi kritizovali "kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu" a taktiež uviedli, že k vzostupu terorizmu v Európe došlo pre nekontrolovaný prílev migrantov.

"Išla z toho stretnutia nejaká sila, že sú tu štyri štandardné krajiny, ktoré majú svoje politické systémy, ktoré presne vedia, čo chcú, a preto sme na konci privítali návrh Jeana-Clauda Junckera, že sa chce v tomto formáte stretávať častejšie," dodal.