Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Fico: Ľudia si vyberú, či chcú dvojkoalíciu so Smerom alebo zlepenec

Na snímke predseda strany Smer-SD a premiér SR Robert Fico počas príhovoru. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Na politickej scéne sú dve alternatívy - stabilná dvojkoalícia za účasti Smeru-SD alebo široký pravicový zlepenec, povedal Robert Fico.

Bratislava 14. februára (TASR) - Na politickej scéne sú dve alternatívy - stabilná dvojkoalícia za účasti Smeru-SD alebo široký pravicový zlepenec. O tom, kto bude po voľbách vládnuť, rozhodnú voliči. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico.

"Keď pozeráme na vývoj politickej scény, vyzerá to tak, že pravdepodobne sú dve alternatívy. Jedna je dvojkoalícia za účasti Smeru alebo široký zlepenec. Z týchto dvoch alternatív by bolo lepšie, keby vznikla stabilná dvojčlenná koalícia, ktorá dá priestor na to, aby Slovensko mohlo pokračovať ďalej," vyhlásil Fico s tým, že stabilná vláda je potrebná aj pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, aj vzhľadom na problém s migráciou.

Dvojkoalíciu si vie Fico predstaviť so štandardnými politickými stranami. Spomenul KDH a Most-Híd, ktoré majú hodnoty. Zdôraznil, že Smer-SD sa hlási k sociálnej demokracii a uznáva úlohu štátu. "Z tohto pohľadu pozeráme na iné strany," poznamenal s tým, že KDH má jasné ideologické hodnoty, Most-Híd sa podľa Fica profiluje ako liberálno-konzervatívna strana s naznačenými hodnotami.

Spomenul aj #Sieť, v ktorej sa podľa Fica jednotliví kandidáti na listine ani nepoznajú. Nazdáva sa, že ak by im predložili hodnotovú tému, ako napríklad otázku interrupcií, poslanecký klub by sa mohol rozpadnúť a to nie je pre vládu dobré.

Stabilitu poslaneckého klubu považuje Fico za dôležitú pre stabilitu vlády. "Len štandardné strany dávajú väčšiu záruku, že parlamentná väčšina sa udrží," uviedol. Zároveň zopakoval, že z povolebných rozhovorov nevylučuje nikoho.

Štrajk vysokoškolských učiteľov je podľa R. Fica len o politike

Štrajk učiteľov, do ktorého v pondelok (15.2.) vstúpi časť vysokoškolských pedagógov, je len o politike. Myslí si to predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico.

"Toto je už iba o politike, preukázali sme prepojenie organizátorov protestov na opozičné strany," povedal v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike Fico, ktorý neakceptuje kritiku od opozície. "Keď sedeli vo vláde, zvyšovali platy učiteľov o nulu. My sme im dali 22 percent," vyhlásil.

V súvislosti so štrajkom vysokoškolských učiteľov uviedol, že aktivita prichádza, hoci je vláda v dialógu. "Napriek tomu niekto z čisto politických dôvodov organizuje takéto podujatia," poznamenal premiér.

Zdôraznil, že zvyšovanie platov musí byť po kolektívnych rokovaniach. Dodal, že učitelia nie sú jediní na svete, poukázal na ďalších zamestnancov štátnej správy.

Zároveň uviedol, že učiteľov aj sestry pozval na rokovania o tom, ako má vyzerať programové vyhlásenie vlády. "A myslíte, že niekto rokuje?" pýta sa premiér, podľa ktorého majú tieto protesty len politický charakter.