Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

FICO: Máme šancu urobiť rozhodnutia,ktoré nebudú limitované inými

"Máme šancu urobiť rozhodnutia, ktoré nebudú limitované inými a budú veľmi správne," uviedol Fico.

Bratislava 17. marca (TASR) – Po zostavení jednofarebnej vlády nebude vládna strana Smer-SD limitovaná koaličnými partnermi a bude tak mať priestor na opatrenia ako napríklad zrušenie Fondu národného majetku či zavedenie centrálneho obstarávania. V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico. V diskusii sa stretol spolu s predsedom KDH Jánom Figeľom.

"Máme šancu urobiť rozhodnutia, ktoré nebudú limitované inými a budú veľmi správne," uviedol Fico. Je tu tak podľa neho priestor odštartovať centrálne obstarávanie. Teda nákup niektorých druhov tovarov pre všetky ministerstvá by išiel z jedného centra, napríklad ministerstva financií. Takýmto krokom by sa mali podľa Fica ušetriť peniaze.

"Nič nám nebráni definitívne zrušiť Fond národného majetku," dodal ďalej Fico. Zároveň hovoril o možnosti spojenia niektorých orgánov štátnej správy ako Úradu pre verejné obstarávanie a Protimonopolného úradu.

Pri otázke o rušení ministerstiev bol však opatrný. Zatiaľ sa podľa neho pracuje s rovnakým množstvom ministerstiev ako doteraz. "Nemôžeme si dovoliť, keď nám dávajú krajinu s prázdnou špajzou a keď treba stabilizovať verejné financie, rozkývať orgány štátnej správy," odôvodnil Fico.

Na to mu však Figeľ oponoval, že v rokoch 2010, keď preberala štát vláda Ivety Radičovej, bola špajza dvakrát taká prázdna ako je teraz, keď ho odovzdajú. Jednofarebnú vládu Roberta Fica zároveň označil za veľkú zodpovednosť s veľkými očakávaniami ľudí. "My budeme preto slúžiť ako konštruktívna opozícia," uviedol Figeľ.