Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

R. FICO: Marazmus spojený s migračnou krízou pokračuje

Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico. Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér očakáva, že tento rok bude rok absolútne ovplyvnený migračnou krízou.

Bratislava 18. januára (TASR) - Ak si niekto myslí, že migračná kríza sa Slovenska nedotýka, je na veľkom omyle. Pretože aj takéto rozhodnutia, ktoré prijímajú iné krajiny, sa budú bezprostredne dotýkať Slovenska. Na dnešnom brífingu v súvislosti s rozhodnutím Rakúska dočasne pozastaviť platnosť Schengenu to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).

„Marazmus spojený s krízou utečencov pokračuje a výsledkom sú kroky, ktoré iné krajiny v minulosti popierali, že by mohli byť urobené. Sú to práve krajiny, ktoré mali najotvorenejšie náručie vo vzťahu k migrantom, ktoré dnes prijímajú rozhodnutia, ktoré idú proti Schengenu,“ uviedol Fico.

Premiér očakáva, že rok 2016 bude rok absolútne ovplyvnený migračnou krízou. „Bude to pravdepodobne aj najvýznamnejšia téma nášho predsedníctva Európskej únie od 1. júla 2016,“ dodal.

Podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša je rozhodnutie Rakúska dočasne pozastaviť platnosť Schengenu porušením jedného z pilierov zjednotenej Európskej únie – voľného pohybu osôb. „Následky neriešenia utečeneckej krízy budú na svojich pleciach niesť ľudia, ktorí doteraz do zahraničia cestovali bez nutnosti podrobiť sa hraničnej kontrole. Zavedenie hraničných kontrol sa však negatívne dotkne aj našej ekonomiky,“ povedal Frešo.

Neriešením migračnej krízy stráca podľa neho naše tohtoročné európske predsedníctvo kredit a lesk. „Je nepredstaviteľné, aby veľká časť delegátov a hostí, ktorí prídu od júla na Slovensko cez viedenské letisko, boli nútení podrobiť sa hraničnej kontrole,“ uviedol.

Je preto podľa neho nevyhnutné, aby si všetky krajiny Schengenu začali dôsledne plniť svoje povinnosti súvisiace s ochranou schengenskej hranice.

Rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann v rozhovore pre vydanie denníka Österreich vyhlásil, že Rakúsko pozastaví platnosť schengenskej dohody, bude kontrolovať každého migranta na svojich hraniciach a zamietne vstup ekonomickým migrantom. Tých, ktorí neplánujú cestovať ďalej do Nemecka, nevpustia do Rakúska.

Kancelár zdôraznil, že Rakúsko bude vetovať finančnú pomoc všetkým krajinám, ktoré nebudú solidárne v migračnej otázke.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová avizovala, že Rakúsko zamietne vstup na svoje územie migrantom, ktorí neplánujú požiadať o azyl v Nemecku. Nemecko totiž podľa údajov rakúskej polície momentálne vracia do Rakúska každý deň veľký počet migrantov. Podľa informácií agentúry DPA ide približne o 200-300 osôb denne.