Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

R. FICO: Z migrantov nebudem robiť chránený druh

Predseda vlády SR Robert Fico, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Premiér odmietol kritiku, že jeho rétorika ohľadom migračnej krízy je už za čiarou.

Bratislava 10. januára (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) odmieta robiť z migrantov chránený druh a nebude klamať slovenskú verejnosť. Vyhlásil to v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike s tým, že sa potvrdili informácie slovenskej vlády o spojení migračnej vlny a bezpečnostných hrozieb.

Fico tiež odmietol kritiku, že jeho rétorika ohľadom migračnej krízy je už za čiarou. "Keby sa na Slovensku niečo stalo, tí istí novinári, ktorí to dnes zľahčujú, a tí istí politici, ktorí to dnes zľahčujú, budú prví, ktorí budú žiadať moju hlavu. Tu nejde o diplomaciu, ale o to, či sme schopní chrániť Slovensko a schengenský priestor. Aká diplomacia tu pomôže? Diplomati sa postavia na hranicu a budú dvíhať prst? Tam musia ísť policajti," upozornil.

Premiér tiež pripomenul dve zásadné zmeny v politike vlády SR po udalostiach v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Finančnú pomoc na migračnú krízu chce kabinet jasne orientovať najmä na ochranu vonkajšej schengenskej hranice, nie napr. na potravinové fondy, a zároveň vláda ani na dobrovoľnom základe neurobí žiadne rozhodnutie, ktoré by viedlo ku vzniku ucelenej moslimskej komunity na Slovensku.

V pondelok (11.1.) tiež Fico pošle listy predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi a šéfovi Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi Junckerovi, aby zvážili urýchlenie rozhodnutia o zostavení Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. K iniciatíve sa podľa Ficových slov pridal aj český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Nie je to len problém Nemecka, ale aj iných krajín. Všetko sa nedá zverejniť, ale podobné sexuálne útoky sa objavili aj v mestách vo Švédsku, Fínsku, Rakúsku či Švajčiarsku," podotkol.

Na margo situácie v zdravotníctve, kde stovky sestier z dôvodu nespokojnosti s platmi podali výpovede, premiér zdôraznil, že zdravotná starostlivosť ohrozená nie je. "Najskôr sme zvýšili platy lekárov, potom prišli sestry a povedali, že aj ony chcú. Vyčlenili sme 55 miliónov eur a platy sestier sa zvyšovali," povedal.

Fico sa podľa svojich slov nechce hrať na experta na zdravotníctvo. "Vyhýbam sa nemocniciam ako čert krížu," konštatoval. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) však má zatiaľ jeho dôveru. "Komunikuje, hľadá riešenia," zdôraznil predseda vlády s dôvetkom, že ak to nezvládne, bude potrestaný.

Na otázku, s akými témami pôjde Smer-SD do volieb, Fico odvetil, že sa má čím pochváliť. Hovoril o klesajúcej nezamestnanosti, konsolidácii verejných financií či o investícii Jaguar Land Rover. "Ponúkame stabilnú a bezpečnú krajinu, kde radi prichádzajú investori, a krajinu, kde sa budú postupne riešiť ďalšie dlhodobé výzvy," dodal.