Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. FICO: Mimoriadna schôdza NR SR bude len o hádkach a nič neprinesie

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie na ktorej zverejnili oficiálne stanovisko predsedu NR SR a vlády SR k štrajku učiteľov. V Bratislave 3. februára 2016. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Na zvolanie mimoriadnej schôdze dnes poslancov vyzvali predstavitelia učiteľov a sestier. Opoziční poslanci potvrdili, že požiadavku podporia.

Bratislava 3. februára (TASR) – Mimoriadna schôdza parlamentu k situácii v zdravotníctve a školstve neprinesie podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) žiaden výsledok. Tvrdí, že to bude iba o hádkach. "Nebude tam možné prijať žiadne rozhodnutia. Jasne bolo povedané, že finančné rozhodnutia nemôžu byť prijaté do 5. marca 2016," povedal dnes Fico na tlačovej konferencii v Bratislave.

Na zvolanie mimoriadnej schôdze dnes poslancov vyzvali predstavitelia učiteľov a sestier. Opoziční poslanci potvrdili, že požiadavku podporia. Sestry od zasadnutia pléna očakávajú, že sa prijme zákon upravujúci ich odmeňovanie. Avizovali totiž, že ministerstvu zdravotníctva a najvyšším ústavným činiteľom pošlú kompromisný návrh svojich požiadaviek. Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ návrh sestier nemá, vyjadrí sa k nemu po jeho získaní.



Premiér si v prípade učiteľov myslí, že "je dobré, čo sa v utorok (2.2.) stalo na školskom parlamentnom výbore". Jeho členovia tam odhlasovali výzvu pre všetky kandidujúce politické strany, aby deklarovali verejný záväzok prijať národný vzdelávací program na roky 2016 až 2020 s časovým harmonogramom aj potrebným finančným zabezpečením.

Rokovať s učiteľmi na základe tohto uznesenia sú podľa neho ochotní minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD), predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) či predseda školského výboru Mojmír Mamojka (Smer-SD). "Sú k dispozícii na diskusiu o tom, čo ďalej, ako to má vyzerať, pokiaľ ide o národný vzdelávací program alebo programové vyhlásenie vlády," dodal Fico.