Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Fico: Slovensko môže byť dôležitou krajinou tranzitu z Číny do Európy

Slovenský premiér Robert Fico (vľavo) rokoval s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom (vpravo) po šiestom summite vlád 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny 27. novembra 2017 v Budapešti. Foto: TASR/Úrad vlády SR

Predsedovia vlád Číny a Slovenska hovorili aj o spolupráci v oblasti energetiky.

Budapešť 27. novembra (TASR) - Ak Slovensko neurobí politické chyby, môže sa stať dôležitou krajinou pre tranzit z Číny do Európy. Predseda slovenskej vlády Robert Fico to vyhlásil v pondelok v Budapešti po bilaterálnej schôdzke s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom. Schôdzka sa konala po šiestom summite vlád 16 krajín strednej a východnej Európy (SVE16) a Číny.

"Ja som dnes využil to krátke stretnutie na to, aby som dohodol termín návštevy v Číne. Verím... že prelom februára a marca je termín, keď budem môcť na najvyššej úrovni navštíviť Čínu a dotiahnuť množstvo projektov do konca," povedal Fico slovenským novinárom.

"Opätovne som zdôraznil najmä potrebu spolupráce v oblasti dopravy, pretože ak nezaspíme, ak neurobíme zásadné politické chyby v nejakých vyhláseniach, tak Slovensko môže byť mimoriadne dôležitou krajinou v tranzite z Číny do Európy," dodal.



Takýto tranzit by mohol podľa jeho slov významne pomôcť prekladiskám, hlavne však pomôže slovenským nákladným prepravcom.

"Financovanie v rámci takzvaného Junckerovho plánu je veľmi komplikované a možno Čína je pripravená investovať do spoločných projektov rýchlejšie ako Európa. Preto spolupráca Srbska, Maďarska a Číny musí byť pre nás príkladom,"
reagoval slovenský premiér na otázku TASR, či v otázke železničnej prepravy tovaru Maďarsko nepredbehne Slovensko už rozbehnutým projektom modernizácie trate Budapešť - Belehrad.

Maďarský premiér Viktor Orbán totiž na obchodnom fóre konanom pri príležitosti tohto summitu oznámil, že ešte v pondelok zverejnia v maďarskom úradnom vestníku tender na obnovu uvedenej železničnej trate, ktorú financuje Čína.

"Ale ja vidím iné možnosti a budem stále opakovať, že pokiaľ môže byť Slovensko prekladiskom pre stovky, tisíce čínskych vlakov, ktoré sem prídu z Číny na prekladiská v Dobrej, Čiernej nad Tisou alebo v novom prekladisku, ktoré sa bude stavať v blízkosti košického letiska, tak to bude pre nás absolútna ekonomická výhra,"
uzavrel predseda vlády SR.

Predsedovia vlád Číny a Slovenska hovorili aj o spolupráci v oblasti energetiky.