Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

R. FICO: Nenechám sa vtlačiť do kúta, padlých vojakov si uctím

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR - Michal Svítok

Fico sa zároveň pýtal, prečo má byť predmetom kritiky od nejakých pisálkov zo Slovenska, že si chce pripomenúť koniec vojny?

Bratislava 21. marca (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) sa podľa svojich slov nenechá "nejakými pisálkami" zatlačiť do kúta a vojakov padlých v druhej svetovej vojne si uctí. Povedal to v dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy. Či na moskovské oslavy 70. výročia od skončenia druhej svetovej vojny pôjde, však jasne nepovedal.

"Dnes sa začína hľadať spoločná odpoveď, aký formát bude zvolený. Viacerí premiéri majú názor, že 9. marca by sa malo ísť. Určite pôjdem minimálne položiť veniec k pamätníkom padlých vojakov. Čakám ešte na vývoj, ale nebudem ignorovať koniec druhej svetovej vojny," zopakoval premiér.

Fico sa zároveň pýtal, prečo má byť predmetom kritiky od nejakých pisálkov zo Slovenska, že si chce pripomenúť koniec vojny? "Nebudem to ignorovať, ako sa to rozhodol ignorovať prezident Andrej Kiska," poznamenal.

Premiér priznal, že v rámci EÚ nie je na účasť na oslavách v Moskve jednotný názor. "Ja však odmietam ignorovať historický fakt, že pred 70. rokmi skončila vojna a že tu padlo 60.000 ruských vojakov. Slovensko bol fašistický štát oslobodený Červenou armádou," dodal.