Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

R.Fico o agentúrach EÚ po brexite: Netreba sa predčasne trhať o korisť

Britský premiér David Cameron (druhý sprava) a premiér SR Robert Fico (vľavo) čakajú na fotenie počas skupinovej fotografie na summite EÚ v Bruseli 28. júna 2016. Foto: TASR/AP

Pokiaľ by bola taká ponuka pre Slovensko, podľa premiéra by sme pripravili všetky potrebné predpoklady na fungovanie takýchto inštitúcií.

Brusel 28. júna (TASR) - Slovensko sa na čele Európskej únie pokúsi čo najlepšie zvládnuť procesy spojené s možným odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie, vrátane dohôd o presune dôležitých agentúr EÚ z Londýna. Uviedol to dnes slovenský premiér Robert Fico na úvod dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Fico upozornil, že nadchádzajúce slovenské predsedníctvo bude musieť riešiť aj otázku, ako budú prerozdelené niektoré európske inštitúcie so sídlom v Londýne. V britskej metropole sídli Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA), prestížna Európska agentúra pre liečivá (EMA) a pôsobí tam aj Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR).

Premiér na otázku TASR, či Slovensko ako krajina, ktorá nehostí žiadnu z nezávislých agentúr EÚ, nemá záujem o tie, ktoré v prípade brexitu budú musieť opustiť Britániu, uviedol, že nie sme jedinou krajinou, ktorá nemá na svojom území podobné inštitúcie.

"Je niekoľko krajín EÚ, ktoré nemajú na svojom území európske inštitúcie. To sú také významné inštitúcie, že bude o ne veľký záujem," uviedol Fico s odkazom na EBOR, EBA a EMA. Zároveň však dodal, že túto skutočnosť nechce vnímať ako "príležitosť na trhanie koristi".



Podľa jeho slov bude povinnosťou SR ako krajiny predsedajúcej v Rade EÚ zvládnuť procesy, ktoré budú náročné. Zároveň však dodal, že pre Slovensko by takáto ponuka na hosťovanie podobných inštitúcií nebola nezaujímavá.

"Pokiaľ by bola taká ponuka pre Slovensko, pripravili by sme všetky potrebné predpoklady na fungovanie takýchto inštitúcií," odkázal Fico.

O ktoré agentúry ide


Európska agentúra pre liečivá (EMA) je decentralizovaným orgánom EÚ so sídlom v Londýne. Jej hlavným poslaním je prispievať k ochrane a podpore zdravia verejnosti a zvierat pomocou hodnotenia a kontroly liekov na humánne a veterinárne použitie. Záujem o presídlenie tejto agentúry prejavili zatiaľ najmenej tri členské krajiny - Taliansko, Švédsko a Dánsko.

Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA) so 154 zamestnancami tiež sídli v Londýne a má za úlohu uplatňovať štandardný súbor pravidiel na reguláciu a dohľad nad bankovým sektorom vo všetkých krajinách EÚ.

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) je medzinárodná finančná inštitúcia. Sídli v Londýne a jej cieľom je podporiť transformáciu krajín strednej a východnej Európy a štátov bývalého Sovietskeho zväzu na demokratické spoločnosti a trhovo orientované ekonomiky. EBOR formou poradenskej činnosti, poskytovaním pôžičiek, kapitálovým vstupom a garanciami podporuje súkromnú hospodársku činnosť, privatizáciu, reštrukturalizáciu, štrukturálne reformy, rozvoj infraštruktúry a vysoko konkurenčné prostredie v krajinách od strednej Európy až po centrálnu Áziu, ktoré sa hlásia k princípom demokracie a pluralizmu a uplatňujú ich.