Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Fico: O platoch učiteľov by sa malo rozhodnúť v sociálnom dialógu

Slovenský premiér Robert Fico. Foto: TASR/AP

Za štrajkovou pohotovosťou učiteľov vidí premiér politickú akciu

Bratislava 16. januára (TASR) – O platoch učiteľov by sa malo rozhodovať v riadnom sociálnom dialógu. V súvislosti s témou štrajkovej pohotovosti, ktorú vyhlásila Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU), to v dnešnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).

„Ja som za to, aby sa o platoch rozhodovalo v riadnom sociálnom dialógu. Predsa sme zvyšovali platy učiteľov trikrát a na konci roku 2015 sa zvyšovali platy všetkých pracovníkov vo verejnej správe o štyri percentá. Všetko sa to udialo po ťažkých rokovaniach a potom sa podpísali dohody. Celkovo môžeme skonštatovať, že to navýšenie za roky 2012 až 2016 bolo 22 percent. Žiadny úradník, žiaden pracovník vo verejnej správe nemal takéto zvýšenie platu v období rokov 2012 až 2016,“ povedal Fico.

Za štrajkovou pohotovosťou učiteľov vidí premiér politickú akciu. „Preto máme právo v tomto okamihu skonštatovať, že ak niekto niekoľko týždňov pred voľbami burcuje a je tu jasné prepojenie na politickú stranu pána Matoviča a Lipšica, je jasné, že nemajú inú možnosť ako útočiť na vládu a tak použijú učiteľov, alebo sa schovajú za zdravotné sestry,“ doplnil.

Podľa predsedu strany Most–Híd a poslanca Bélu Bugára by mali učitelia minimálne dostať sľub z celého politického spektra, čo sa bude v školstve robiť po voľbách. „Teraz by sa dali robiť nejaké úpravy, ale problém je v tom, že sme v predvolebnom boji,“ skonštatoval.

ISU vyhlásila v pondelok (11. 1.) štrajkovú pohotovosť a pohrozila ostrým štrajkom od 25. januára. Zdôvodnila to dlhodobým ignorovaním požiadaviek učiteľov či odborových a profesijných organizácií na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Nespokojní učitelia očakávajú, že do 25. januára vláda a parlament prijmú konkrétne legislatívne opatrenia, ktoré naplnia požiadavky učiteľov ešte v tomto volebnom období. Ak sa tak nestane, vstúpia v tento deň do neobmedzeného ostrého štrajku.