Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Fico od summitu EÚ neočakáva zlomové rozhodnutia

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker (uprostred) pózuje s lídrami krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v sídle Európskej únie 18. októbra 2017 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Slovenského premiéra viac zaujíma budúcotýždňové zasadnutie Rady EÚ pre zamestnanosť v Luxemburgu, kde budú ministri práce rozhodovať o smernici o vysielaných pracovníkoch.

Brusel 19. októbra (TASR) - Dvojdňový summit EÚ, ktorý sa začína vo štvrtok v Bruseli, potvrdzuje dôležitosť neformálneho summitu EÚ v Bratislave zo septembra 2016. Slovenský premiér Robert Fico to uviedol po príchode na aktuálne zasadnutie Európskej rady.

Premiér upozornil, že v súčasnosti sa už bežne používa v terminológii EÚ výraz "bratislavská cestovná mapa", a dodal, že aj predseda Európskej rady Donald Tusk predložil na rokovania lídrov EÚ dokumenty, v ktorých sa uvádza, čo všetko si sľúbili v Bratislave a aký je stav plnenia týchto záväzkov.

Podľa Fica sú na programe októbrového summitu EÚ štandardné témy, ktorým dominuje migrácia a digitalizácia Európy, čo nadväzuje na septembrový "digitálny" summit v Tallinne.

"Budeme hovoriť o Turecku a veľa o brexite. Vítame ďalšie a ďalšie záruky britskej vlády pre občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve, na druhej strane však absolútne neexistuje zhoda, pokiaľ ide o peniaze," zhrnul situáciu Fico. Predstavy Británie a zvyšných 27 členov EÚ o finančnom vyrovnaní s Britmi sú podľa neho diametrálne odlišné.

Fico priznal, že od októbrového summitu neočakáva "nijaké prevratné rozhodnutie". Pripomenul, že v piatok, v druhý deň summitu, bude na stole tzv. agenda lídrov, diskusie o budúcom vývoji Európy, viac ho však v tejto chvíli zaujíma budúcotýždňové zasadnutie Rady EÚ pre zamestnanosť v Luxemburgu, kde budú ministri práce rozhodovať o smernici o vysielaných pracovníkoch.

Fico v tejto súvislosti vyjadril nádej, že "nebudeme prehlasovaní" nejakou metódou kvalifikovanej väčšiny, a vyslovil sa za dosiahnutie konsenzu všetkých členských krajín EÚ. Dodal, že Slovensko "urobilo všetko" pre dosiahnutie kompromisného návrhu.