Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Fico pôjde na prvú návštevu do Prahy, obchodne navštívi Áziu

Slovenský premiér Robert Fico. Foto: TASR - AP

Premiér dodal, že po rozhovore s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom sa dohodol aj na návšteve Berlína, termín ešte musia obe strany spresniť.

Brusel 27. októbra (TASR) - Prvá zahraničná pracovná návšteva premiéra SR Roberta Fica povedie do Prahy a má snahu oživiť Vyšehradskú štvorku (V4). V piatok po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli to potvrdil predseda vlády, informuje bruselský spravodajca TASR.

Fico spresnil, že po bilaterálnom stretnutí s českým premiérom Petrom Fialom sa dohodli na jeho oficiálnej návšteve Českej republiky. Bude to jeho prvá zahraničná pracovná návšteva a uskutoční sa po skončení afrického turné, ktoré má Fiala dávnejšie naplánované.

Premiér dodal, že po rozhovore s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom sa dohodol aj na návšteve Berlína, termín ešte musia obe strany spresniť.

"V rozumnom čase chcem v rámci zahraničných obchodných ciest pripraviť návštevu krajín ako Vietnam a Čína, potom to bude Stredná a Latinská Amerika, kde malo kedysi Slovensko dobré pozície a bolo silným investorom napríklad na Kube. Zaujímavé možnosti vidím aj vo Venezuele. Pokiaľ ide o Vietnam a Čínu, sú to tradičné destinácie, kde sa Slovensko musí hlásiť," vysvetlil.

Dodal, že navštíviť chce v čo najkratšom čase aj všetky krajiny Vyšehradskej štvorky, a vyjadril ľútosť, že momentálne je činnosť tohto zoskupenia "zmrazená".

Fico uviedol, že Fiala ako premiér Česka, ktoré momentálne predsedá V4, nezvolá stretnutie lídrov tohto zoskupenia, pokým nebude jasné, kto zostaví novú vládu v Poľsku.

Podľa jeho slov by však mali pokračovať stretnutia, napríklad na úrovni ministrov financií V4. Lebo práve teraz, počas diskusií členských krajín EÚ o revízii dlhodobého rozpočtu eurobloku, by štyri krajiny s rovnakým názorom na túto revíziu mohli dôraznejšie presadiť svoje záujmy. Bez ich súhlasu by totiž žiaden konsenzus na úrovni EÚ nebol možný.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)