Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

R. Ficovi ľudia najviac veria aj naviac neveria

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Opýtaní mohli v odpovedi na otázku Ktorých politikov považujete za serióznych, takých, ktorým možno veriť?

Bratislava 13. februára (TASR) - Premiér a prezidentský kandidát Robert Fico (Smer-SD) vedie rebríček najdôveryhodnejších a zároveň aj najmenej dôveryhodných slovenských politikov. Vyplynulo to z prieskumu agentúry MVK, ktorý sa uskutočnil v dňoch 15. až 21. januára 2014 na vzorke 1106 respondentov.

Opýtaní mohli v odpovedi na otázku Ktorých politikov považujete za serióznych, takých, ktorým možno veriť? uviesť tri mená. Najčastejšie sa skloňovalo meno Roberta Fica (34,7 %), nasleduje minister vnútra Robert Kaliňák zo Smeru-SD (21,9 %), tretí je predseda strany Most-Híd a poslanec Béla Bugár (13,1 %), nasleduje prezident Ivan Gašparovič s 10,8 percenta a tesne za ním sa umiestnil šéf poslaneckého klubu KDH a prezidentský kandidát Pavol Hrušovský (10,6 %). Rovnaký podiel ako Hrušovskému verí aj poslancovi a lídrovi NOVA Danielovi Lipšicovi (10,6 %), do prvej desiatky sa dostal aj líder OĽaNO Igor Matovič (8,9 %), predseda parlamentu Pavol Paška zo Smeru-SD (8,3 %), poslanec a prezidentský kandidát Radoslav Procházka (8,0 %) a šéf diplomacie Miroslav Lajčák (7,6 percenta).

Medzi nepopulárnymi politikmi stále rezonujú meno Ján Slota

Respondenti odpovedali aj na opačnú otázku Ktorí politici spôsobujú vážne problémy a najviac kazia úroveň politiky u nás? Najvyššie skóre získal Fico (27,5 %), nasleduje bývalý predseda SDKÚ a poslanec Mikuláš Dzurinda (18,8 %), predseda SaS Richard Sulík (17,1 %), bývalý šéf SNS Ján Slota (12,5 %), prvú päťku uzatvára Kaliňák (11,2 %). Šiesty najnedôveryhodnejší je Hrušovský (10,2 %), nasleduje predseda KDH Ján Figeľ (9,2 %), prezident Ivan Gašparovič (9,2 %), Matovič (7,7 %) a desiatym najnedôveryhodnejším je Bugár (6,5 %).

TASR o prieskume informoval Pavel Haulík z MVK.