Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. FICO: Požiadavka Británie vytvára dve kategórie občanov EÚ

Na snímke premiér SR Robert Fico (vpravo) a premiér Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska David Cameron (vľavo). Foto: TASR

Slovensko nemá väčší problém s požiadavkami Británie.

Brusel/Bratislava 17. decembra (TASR) - Slovensko nemôže akceptovať to, že jedna z požiadaviek Británie na reformu Európskej únie by vytvorila dve kategórie občanov EÚ. Konštatoval to dnes premiér Robert Fico pred začatím dvojdňového zasadnutia Európskej rady v Bruseli.

Britský premiér David Cameron sa ešte pred summitom EÚ v tejto súvislosti stretol s premiérmi Vyšehradskej skupiny. Podľa Fica je možné debatovať o tom, ako zabrániť zneužívaniu sociálnych dávok v Británii. "Ale nie je možné zaviesť štvorročný odklad zamestnaneckých benefitov bez zmeny základných zmlúv EÚ. Sme proti zmenám základných zmlúv," podčiarkol Fico.

Slovensko nemá väčší problém s požiadavkami Británie týkajúcimi sa posilnenia právomocí národných parlamentov, dobudovania jednotného trhu, zníženia byrokratickej záťaže v únii či obmedzenia vplyvu rozhodnutí krajín eurozóny na tie, kde sa spoločnou menou neplatí.

K najcitlivejším bodom patrí úprava sociálnych dávok a voľného pohybu ľudí z EÚ prichádzajúcich do Británie. Tí by tam museli žiť a prispievať do systému štyri roky, aby mali nárok na dávky podpory v zamestnanosti alebo sociálne bývanie. "Pokiaľ chcú prijať opatrenia proti zneužívaniu tohto systému, sme pripravení pomôcť, ale toto je červená línia, ktorú nemôžeme v žiadnom prípade prekročiť," upozornil Fico.

Cameron naviazal svoj balík požiadaviek na referendum o zotrvaní jeho krajiny v únii. To by sa malo uskutočniť do konca roka 2017. Fico očakáva, že sa zrealizuje už na budúci rok, možno ešte pred začatím slovenského predsedníctva v EÚ.

Ako dodal, treba nájsť také odpovede na Cameronove otázky, aby sa mohol postaviť k referendu pozitívne a povedať svojim občanom, že Británia môže zostať v únii. "Chceme, aby Veľká Británia bola súčasťou EÚ, a stotožňujeme sa s väčšinou návrhov, ktoré sa týkajú vnútornej reformy EÚ," zdôraznil Fico.