Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

R. Fico: Počas predsedníctva SR v Rade EÚ sa budú riešiť zložité témy

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

Predseda vlády by bol veľmi rád, keby Veľká Británia zostala v EÚ, nemôže však hovoriť za tamojších voličov.

Bratislava 29. mája (TASR) – Predsedníctvo v Rade Európskej únie sa dá zvládnuť, pokiaľ sa v nej rokuje o bežných témach. Počas slovenského predsedníctva však bude SR vystavená téme, ktorá tu nikdy nebola a tou je vystúpenie nejakej krajiny z EÚ. Predseda vlády Robert Fico by bol veľmi rád, keby Veľká Británia zostala v EÚ, nemôže však hovoriť za tamojších voličov. Uviedol to v dnešnej diskusnej relácii televízie TA 3 V politike.

Pokiaľ by Veľká Británia vystúpila z EÚ, Fico sa obáva, že ďalšie krajiny budú uvažovať rovnako a nebezpečné by to podľa neho bolo hlavne vtedy, ak by tieto štáty používali euro. Zdôraznil, že si neželá vystúpenie Veľkej Británie z EÚ. "Ak však referendum dopadne inak, Slovensko bude ako predsedajúca krajina vystavené obrovskému tlaku,“ povedal. V takomto prípade by ho čakali veľmi komplikované rozhovory.

K vnútropolitickej situácii na Slovensku uviedol, že „pokiaľ tu nebudú nejaké vonkajšie faktory, ktoré by rozbili európsku ekonomiku a pokiaľ vládna koalícia bude mať zdravý sedliacky rozum, môže bez problémov vydržať štyri roky.“

Za absolútne najcennejšie na súčasnej vládnej koalícii považuje historický kompromis, ktorý bol dosiahnutý medzi stranami Most-Híd a SNS.

„Je to vôbec po prvýkrát v modernej histórii Slovenska, čo takéto typy strán sú spolu po prvýkrát vo vláde. Je to aj odraz mimoriadne kvalitných slovensko-maďarských vzťahov,“ skonštatoval. K samotnému priebehu rokovaní pred vznikom vlády doplnil, že vláda je širšia, ako si predstavoval, rokoval však podľa neho s mimoriadne skúsenými ľuďmi, ktorí presne vedeli o čo ide a hlavne pochopili, že Slovensko potrebuje stabilitu a štandardnú vládu.

Ohľadom svojho zdravotného stavu uviedol, že sa cíti absolútne pripravený plniť si všetky povinnosti. „Opäť športujem, dokonca viac ako pred hospitalizáciou,“ dodal.