Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Fico priniesol prezidentovi dohodu na vytvorení koalície

Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) prijal 17. marca 2016 v Prezidentskom paláci v Bratislave predsedu strany Smer-SD Roberta Fica (vľavo). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prezident zároveň zvolal ustanovujúcu schôdzu Národnej rady SR na 23. marca.

Bratislava 17. marca (TASR/Teraz.sk) - Dohodu štyroch politických strán Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a #Siete, ktoré prejavili vôľu vytvoriť vládnu koalíciu, dnes doručil prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi šéf Smeru-SD Robert Fico. Strany už predstavili programové priority ako základ programového vyhlásenia novej vlády a rozdelili si posty vo vedení NR SR a vo vláde. Fico sa pre médiá po stretnutí s Kiskom nevyjadril, urobí tak až po skončení rokovania, v ktorom dnes lídri štyroch strán pokračujú na Úrade vlády SR.

Robert Fico dostal poverenie od prezidenta na zostavenie vlády 9. marca, hlava štátu mu dala čas do piatka (18.3.). Fico však dnes odchádza na dvojdňový summit do Bruselu, preto navštívil Kisku už dnes. Ak prezident vymenuje Fica za predsedu vlády, ten mu predloží nominácie svojich ministrov.


Najsilnejšia strana Smer-SD obsadí okrem funkcie premiéra aj post vicepremiéra pre investície a ministerstvá vnútra, financií, zahraničných vecí, zdravotníctva, hospodárstva, kultúry a práce. SNS bude nominovať ministrov obrany, školstva a pôdohospodárstva. Most-Híd nominuje ministrov spravodlivosti a životného prostredia a #Sieť ministra dopravy. Mená nových ministrov zatiaľ oficiálne neoznámili.

Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) prijal 17. marca 2016 v Prezidentskom paláci v Bratislave predsedu strany Smer-SD Roberta Fica (vľavo).
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Strany sa tiež dohodli, že pozíciu predsedu NR SR obsadí SNS. Smer-SD, Most-Híd a #Sieť nominujú po jednom podpredsedovi a jedna pozícia podpredsedu bude patriť opozícii. Post predsedu parlamentu by údajne mohol obsadiť šéf národniarov Andrej Danko. Podpredsedov by mu mali robiť Béla Bugár, Radoslav Procházka a zrejme Marek Maďarič.

Premiérom by mal zostať Robert Fico, ministrom vnútra Robert Kaliňák. Financie by mal riadiť opäť Peter Kažimír. Diplomaciu by mal mať opäť na starosti Miroslav Lajčák a rezort práce by mal zostať Jánovi Richterovi. Ako minister kultúry sa spomína doterajší poslanec Ján Podmanický. V prípade zdravotníctva sa údajne uvažuje o nestraníkovi. Rezortu justície by mala šéfovať Lucia Žitňanská, životnému prostrediu László Solymos. Pri doprave sa spomínal Andrej Hrnčiar. #Sieť však zrejme do rezortu nenominuje poslanca, lebo prvá náhradníčka Zuzana Zimenová už avizovala, že ak sa dostane do parlamentu, nepodporí vládu.