Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

FICO: Ak prezident zákon o reštrukturalizácii nepodpíše, schválime ho

Robert Fico Foto: TASR

Fico vyhlásil, že téma Váhostavu bola politicky zneužitá.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Ak dnes prezident SR Andrej Kiska nepodpíše novelu Obchodného zákonníka, ktorá rieši reštrukturalizáciu stavebnej spoločnosti Váhostav, vládny Smer-SD zvolá parlament a zákon opakovane schváli. Povedal to na dnešnom HNClube premiér Robert Fico. "Máme 83 poslancov, my vieme prelomiť veto prezidenta bez problémov," zdôraznil.

Fico vyhlásil, že téma Váhostavu bola politicky zneužitá. "Keďže sa stala predmetom politického súboja, musela vláda prvýkrát vstúpiť do reštrukturalizácie, čo normálne nerobí. Reštrukturalizácia je proces, s ktorým vláda nemá nič spoločné. Ale ak ste predmetom útoku, musíte na to nejakým spôsobom reagovať," zdôvodnil.



Od roku 2005 bolo podľa neho reštrukturalizovaných takmer 600 firiem na Slovensku, pričom by sa medzi nimi našla aj miera uspokojenia 10 %. "Kde boli tí krikľúni vtedy?" narážal na opozíciu. Ako upozornil, v roku 2011 novela zákona o reštrukturalizácii výrazne posilnila postavenie bánk.

Premiér je presvedčený, že vláda našla riešenia, ktoré sú do určitej miery radikálne, ako je odovzdanie 49 % akcií Váhostavu nezabezpečeným veriteľom. Zároveň ocenil postoj bánk. "Banky povedali, že nebudú žiadať 100-% uspokojenie svojich pohľadávok, ale 85-%. Oni vedeli, prečo to robia. Báli sa ako čert kríža konkurzu, pretože keby bol konkurz, tak nedostanú nič," zhodnotil.

Nové pravidlá reštrukturalizácie Fico označil za zaujímavé. Veritelia reštrukturalizovaných firiem si budú môcť vymáhať celých 100 % zo svojich pohľadávok. Záväzky spoločností sa totiž ani po skončení reštrukturalizačného procesu nevymažú. Zmeny sa budú týkať aj ustanovovania správcu, ktorého si doteraz vyberali len dlžníci. "Táto medializovaná vec viedla k pomerne významným zásahom do zákona, čo je na niečo dobré, ale my sa zase opľúvať nenecháme," uzavrel premiér.