Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. Fico by prímerie na Ukrajine podporil odložením ďalších sankcií

Na snímke predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico počas príhovoru. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Sankcie dnes opätovne označil za kontraproduktívne a neriešiace problém na Ukrajine.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) by prímerie dohodnuté na Ukrajine podporil odložením tretej vlny sankcií voči Rusku. Nový balík opatrení sa má schvaľovať v pondelok 8. septembra.

"Podporme prímerie, ktoré dnes na Ukrajine je tým, že odložíme sankcie, pretože sú naozaj sankciami, ktoré nič nevyriešia. To je obrovský omyl, ak sa niekto domnieva, že zmenia niečo na bezpečnostnej situácii na Ukrajine," vyhlásil na dnešnom brífingu.

Sankcie dnes opätovne označil za kontraproduktívne a neriešiace problém na Ukrajine. "Prvá a druhá vlna sankcií ukázali skôr eskaláciu napätia," skonštatoval. Poukázal na to, že v ich dôsledku majú na Slovensku problém výrobcovia ovocia a zeleniny, niektoré mliekarenské a potravinárske spoločnosti, či firmy dodávajúce produkty pre hutníctvo. Slovensko preto na európskej pôde otvára aj tému kompenzácií. "Táto otázka je čím ďalej tým živšia na pôde EÚ."

Šéf kabinetu je spokojný so závermi rokovaní o ďalšej vlne sankcií, keďže sa podľa jeho slov Slovensku podarilo dosiahnuť svoje ciele na sto percent. Vyriešiť sa mal problém likvidity jednej z bánk na území SR (Sberbank Slovensko - pozn. TASR), rovnako aj obmedzenia ohľadne výrobkov tzv. dvojakého použitia. Fico priblížil, že bol problém s vývozom obrábacích strojov či nakladačov. Nemá sa preto schvaľovať zoznam výrobkov, ktoré nemožno do Ruska vyviezť, ale zoznam ruských firiem, ktorým ich nebude možné dodávať.

Predseda vlády verí, že všetky zainteresované strany vynaložia maximálne úsilie, aby sa prímerie, ktoré na východe Ukrajiny začalo platiť v piatok (5.9.), dodržalo čo najdlhšie a bolo predpokladom riešenia konfliktu na Ukrajine. Ten považuje za geopolitický súboj USA a Ruska o vplyv v krajine. "Jediná cesta, ako nájsť riešenie je taká, aby sa občania ruskej národnosti žijúci na Ukrajine dohodli s Ukrajincami a našli riešenie, ktoré bude umožňovať ich spolužitie, ale pri zachovaní suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny," zhrnul s tým, že o tom musia rozhodovať veľkí hráči.



Vstup Ukrajiny do NATO by považoval za veľkú chybu

Vstup Ukrajiny do NATO by bola veľká chyba. Náš východný sused by mal zostať skôr vojensky neutrálny. Myslí si to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého Ukrajina nie je pripravená na vstup do aliancie ani do EÚ. Treba jej podľa Fica pomôcť stabilizovať sa.

"Vzhľadom na strategickú pozíciu Ukrajiny aj vzhľadom na to, čo sa deje, by som považoval za veľkú chybu, keby Ukrajina vstúpila do NATO," povedal dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Zdôraznil, že ide o jeho osobný názor. Premiér sa nazdáva, že postavenie Ukrajiny ako vojensky neutrálneho štátu je poloha, ktorá by mohla zabezpečovať prímerie a určitý pokoj. Slovensko to podľa premiéra ale ovplyvniť nevie. "Keď Spojené štáty povedia, že Ukrajina bude v NATO, tak bude," poznamenal Fico.

Premiér by bol radšej, keby sme Ukrajine pomáhali vnútorne sa stabilizovať, keďže dnes je destabilizovaná a nič v štáte nefunguje. "Je to krajina rozbitá na cimpr-campr. Poďme sa sústrediť na to, aby sa táto krajina zastabilizovala, aby sa urobil poriadok na Ukrajine," vyzval. Dodal, že by sa tam mali uskutočniť demokratické parlamentné voľby, z ktorých by vzišla legitímna vláda. "Chcem, aby Ukrajina bola stabilná a bezpečná krajina," vyhlásil Fico.

Predseda vlády zopakoval, že preferuje diplomatické riešenie konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom. Vojenské riešenie odmieta, Slovensko by sa do neho podľa Fica nemalo zapojiť. "Konflikt sa nedá riešiť vojensky. Odmietam akúkoľvek vojenskú účasť Slovenska na tomto konflikte. Nezúčastníme sa žiadneho dobrodružstva takéhoto typu," povedal v relácii Fico. Na otázku, či nemá strach zo skutočnej krvavej vojny povedal, že skôr očakáva pokračovanie destabilizácie Ukrajiny. Veľkú vojnu nepredpokladá.