Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Stavom vedomostnej spoločnosti zaostávame aj za okolitými krajinami

Na snímke vľavo predseda vlády SR Robert Fico počas príhovoru na prvom rokovaní Rady vlády SR pre vedu, techniku a inovácie v Bratislave v utorok 9. apríla 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Vyhlásil premiér Robert Fico.

Bratislava 9. apríla (TASR) – Stav vedomostnej spoločnosti na Slovensku nie je uspokojivý. V kľúčových ukazovateľoch zaostávame nielen za najvyspelejšími krajinami EÚ, ale aj za Poľskom, Maďarskom či Českom. Na dnešnom prvom rokovaní Rady vlády SR pre vedu, techniku a inovácie to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Aj keď problematike vedomostnej ekonomiky sa podľa Fica venovalo množstvo strategických dokumentov, chýbala politická koordinácia iniciatív a ich implementácia. "Európa, a teda aj Slovensko, čelí zásadným ekonomickým výzvam, ktoré si vyžadujú nový prístup v oblasti hospodárskej politiky. Je preto absolútne nevyhnutné vytvoriť stabilné systémové prostredie a zaviesť dlhodobo fungujúce opatrenia na podporu tvorby a využívania nových poznatkov vo výskume, vývoji a inováciách," podčiarkol predseda vlády s tým, že práve nová rada má v tomto procese zohrať kľúčovú úlohu.

Okrem toho má tento poradný orgán vlády koordinovať spoluprácu súkromného a verejného sektora. "Rada je iniciatívnym orgánom, a tak budem očakávať aj podnety, návrhy, odporúčania otázok týkajúcich sa vedy, techniky a inovácií," doplnil premiér, ktorý je predsedom novej rady.

Rada vlády SR pre vedu, techniku a inovácie má 23 členov. Podpredsedami sú minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD), minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD), minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) a predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Jaromír Pastorek.

Do poradného orgánu zasadol tiež rektor bratislavskej Slovenskej technickej univerzity (STU) Robert Redhammer či zástupcovia zamestnávateľov Marián Jusko, Peter Klamo, Štefan Rosina. Menovacie dekréty si dnes na Úrade vlády SR prevzali aj ďalší ministri, predstavitelia vysokých škôl, predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR a ďalší. Nový poradný orgán bude rokovať spravidla štvrťročne.