Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. FICO: SR si v rebríčku korupcie polepšila, ale to nás neuspokojuje

Robert Fico Foto: TASR – Štefan Puškáš

Podľa indexu vnímania korupcie je najmenej skorumpovaným štátom na svete Dánsko, ktoré dosiahlo 91 zo 100 bodov.

Bratislava 27. januára (TASR) – Slovensko si v rebríčku korupcie polepšilo, ale to nás neuspokojuje, pretože je dôležité reagovať na pocity a potreby ľudí. Na dnešnom brífingu v Bratislave to v reakcii na zverejnený index vnímania korupcie spoločnosti Transparency International (TI) uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).

Podľa indexu sa Slovensko spolu s Maďarskom a Chorvátskom spomedzi 168 hodnotených krajín umiestnilo na 50. priečke, keď získalo 51 bodov, čo je o jeden bod viac než v roku 2015.

"Boli urobené opatrenia, ktoré tu predtým neboli. Uvedomme si, že sme obmedzili používanie hotovosti, čo je veľmi významné opatrenie v boji proti korupcii. Ďalej veľmi dobre sa nám rozbehlo elektronické trhovisko," povedal Fico. Podľa neho si však uvedomuje, že nejde o nejaké skoky, skôr len o kroky.

Uviedol taktiež, že mnohé kontrolné orgány sú v rukách opozície.

Podľa indexu vnímania korupcie je najmenej skorumpovaným štátom na svete Dánsko, ktoré dosiahlo 91 zo 100 bodov. Druhé miesto obsadilo Fínsko (90 bodov) a tretie Švédsko (89 bodov). Česká republika sa so ziskom 56 bodov umiestnila na 37. mieste. Ešte o dve priečky vyššie je so ziskom 60 bodov Slovinsko.

Z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) je podľa TI najmenej skorumpované Poľsko, ktoré so ziskom 62 bodov skončilo na 30. mieste.