Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

R. FICO: Slovensko zavedenie povinných kvót nikdy nepodporí

Predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) a podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák (vľavo) počas tlačovej konferencie 15. septembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Komisia pripravila zlý a nesprávny návrh, ktorý sa týka prerozdelenia utečencov, zdôraznil aj minister vnútra R. Kaliňák.

Bratislava 15. septembra (TASR) – Slovensko podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) nikdy neodsúhlasí prerozdeľovanie utečencov v krajinách Európskej únie v rámci riešenia utečeneckej krízy. „Nikdy nepodporíme povinné kvóty. Nikdy, a dokonca ani vtedy, ak by sme ostali v tejto hre sami, považujeme ich za absolútne iracionálne," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii šéf kabinetu. Avizoval, že Slovensko bude trvať na zvolaní mimoriadneho summitu na úrovni premiérov a hláv štátov k tejto otázke.

"Dopredu oznamujem, že na tento summit pôjdem s jasným mandátom, v žiadnom prípade nesúhlasiť s povinnými kvótami," povedal Fico. Za najhoršie riešenie označil nezvolanie summitu a rozhodovanie len na úrovni rady ministrov prostredníctvom väčšiny začiatkom októbra. "V takejto závažnej a citlivej veci, ako je diktát krajine, koľko ľudí musí prijať, bez toho, aby mala možnosť si týchto ľudí vybrať, by určite mal rozhodovať summit," zdôraznil.



Slovensko podporuje podľa premiéra všetky kroky, ktoré Európska komisia navrhuje na riešenie príčin utečeneckej krízy. S kvótami, ktoré Fico označil za najväčšiu hlúposť, však súhlasiť nebude. Považuje ich za nálepku, o ktorej sú niektoré štáty EÚ presvedčené, že dokáže vyriešiť obrovskú krízu. "Komisia pripravila zlý a nesprávny návrh, ktorý sa týka prerozdelenia utečencov... Hovorili sme to už na jar, že nie je možné vytvárať presné schémy, ako sa budú prerozdeľovať," povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).



Vláda podľa Fica naďalej trvá na tom, že 90 percent migrantov má ekonomickú motiváciu. "Nie sú to štandardní utečenci, ľudia, ktorí sa skrývajú pred vojnou alebo utekajú pred hladom, alebo inými katastrofami," tvrdí premiér odvolávajúc sa na informácie od bezpečnostných služieb. Upozornil, že každého migranta, ktorý nelegálne prekročí slovenské hranice, zadržia. Slovensko v tejto súvislosti zvýšilo aj ochranu hraníc.

Súčasný stav Fico označil za pravdepodobne najväčšiu humanitárnu migračnú krízu od čias druhej svetovej vojny. "Sme svedkami obrovského prílevu migrantov," uviedol s tým, že riešenie je v ochrane hraníc, zriaďovaní tzv. hotspotov, oddeľovaní ekonomických migrantov od utečencov a riešení stabilizácie v krajinách, odkiaľ prichádzajú. Podotkol tiež, že ku kríze prispievajú niektoré členské štáty EÚ, a to podporou občianskej vojny v Sýrii alebo zapojením sa do bombardovania Líbye.

Premiér dnes opätovne poukázal aj na bezpečnostné riziko spojené s utečeneckou krízou. "Vieme o tom, že Islamský štát organizuje prevádzačstvo ľudí a zarába na tom obrovské peniaze, ktoré sa používajú na financovanie teroristických aktivít tohto Islamského štátu." Podľa jeho slov má medzi migrantmi v Európe tiež prebiehať verbovanie pre tzv. Islamský štát.

Strašenie obmedzením financií z eurofondov na Slovensko nepôsobí

Myšlienka, že by Európska únia obmedzila financovanie krajín, ktoré odmietajú zavedenie pevných kvót pre utečencov, nezmení postoj Slovenska v tejto otázke. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda slovenskej vlády Robert Fico.

Premiér kritizoval vyjadrenia, ktoré sa objavili bezprostredne po pondelňajšom (14.9.) summite ministrov vnútra, kde sa nepodarilo prijať dohodu o prerozdeľovaní utečencov. Označil ich za trestanie za názor, čo je podľa neho bezprecedentné. Tiež za vydieranie a pokus o zastrašovanie s cieľom zmeniť postoj krajín, ktoré opatrenie navrhované Európskou komisiou vetovali.

Takéto „bububu“ podľa Fica nezapôsobí. „Toto strašenie na vládu Slovenskej republiky absolútne nepôsobí. Budem do posledného momentu bojovať proti povinným kvótam aj za cenu, že zablokujeme povinný summit,“ vyhlásil.

Predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie s podpredsedom vlády a ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom (nie je na snímke) 15. septembra 2015 v Bratislave.
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Fico zároveň vysvetlil, že európske štrukturálne fondy nemajú súvis s otázkami aktuálnej migračnej krízy. „Je to podstata Európskej únie. Je to podstata odstraňovania regionálnych rozdielov. Preto považujeme tieto vyhlásenia za mimoriadne nebezpečné a môžu viesť k obrovskej, hlbokej politickej kríze v rámci Európskej únie,“ varoval.

Podľa slovenského ministerského predsedu legislatíva EÚ navyše ani neumožňuje podobný krok. Na otázku, či by Slovensko obetovalo eurofondy výmenou za zotrvanie na postoji o neprijateľnosti povinných utečeneckých kvót, priamo neodpovedal.

„Ak príde tento návrh, čo ja absolútne nepovažujem za možné, aby prišiel, tak sa k nemu vyjadrím,“ vysvetlil. „Ale ak sa ma pýtate, principiálne odpovedám áno – budem stáť za tým, že odmietame povinné kvóty,“ doplnil.



Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere dnes povedal televízii ZDF, že podporuje myšlienku, aby Európska únia obmedzila financovanie krajín, ktoré odmietajú zdieľať ťarchu prijatia utečencov v podobne pevných kvót. Informovala o tom agentúra AP.

"Preto si myslím, že musíme hovoriť o cestách, ako (na ne) vyvinúť nátlak," citovala ho agentúra Reuters. De Maiziere dodal, že krajiny, ktoré sú proti pevným kvótam, sú často príjemcami financií zo štrukturálnych fondov EÚ.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker podľa jeho slov naznačil - "a ja to považujem za správne", aby "sme hovorili o tom, že by dostali menej peňazí zo štrukturálnych fondov", citovala ho dnes tlačová agentúra AP.

De Maiziere ďalej zopakoval svoju predpoveď, že do Nemecka tento rok dorazí asi 800.000 utečencov, hoci podľa niektorých politikov by ich mohol byť až jeden milión. "Nechcem meniť svoju predpoveď," dodal.