Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. FICO: Štefánik môže byť vzorom cieľavedomosti, šľachetnosti, odvahy

Predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) kladie veniec pri rodnom dome generála Milana Rastislava Štefánika počas pietnej spomienke pri príležitosti výročia Štefánikovho tragického úmrtia, 3. mája 2015 v Košariskách. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

"Aj dnešným pohľadom je hodnota Štefánikových činov nesmiernym úspechom v každom ohľade," uviedol premiér.

Košariská 3. mája (TASR) - Milan Rastislav Štefánik je človek, ktorý dnes môže inšpirovať a byť vzorom cieľavedomosti, šľachetnosti, odvahy, lásky k vlasti. Uviedol to vo svojom príhovore predseda vlády SR Robert Fico na pietnej spomienke pri príležitosti 96. výročia tragickej smrti Štefánika v obci Košariská.



"Aj dnešným pohľadom je hodnota Štefánikových činov nesmiernym úspechom v každom ohľade. Jeho vedecká kariéra, ktorá sa začala po príchode do Francúzska, za ktorú dostal viaceré ocenenia. Úspešná vojenská kariéra, v ktorej dosiahol najväčšie francúzske vojenské vyznamenania a hodnosť generál. Jeho diplomatické schopnosti, to všetko boli aj na vtedajšie časy výnimočné úspechy a priniesli mu uznanie a obdiv najvyšších spoločenských a politických kruhov," pripomenul Fico.



Štefánik svojou príznačnou vnútornou silou, ako dodal premiér, dokázal využiť svoje postavenie a vplyv nielen v prospech oslobodenia svojej vlasti od rakúsko-uhorského jarma, ale dokázal už vtedy vidieť súvislosti v celoeurópskom kontexte a v diaľke aj svoju víziu povojnovej strednej Európy založenej na spolupráci malých národov.



Súčasťou spomienky na 96. výročie Štefánikovej smrti bude aj otvorenie výstavy "Potomci nezabúdajte" spojenej s koncertom Zvonkohry či slávnostnou omšou a zakončí ju fakľový pochod historickou cestou na Bradlo.

Organizátormi podujatia sú mestá Brezová pod Bradlom a Myjava, obce Košariská a Priepasné, Spoločnosť M. R. Štefánika, Spolok rodákov M. R. Štefánika, Ministerstvo obrany SR, Slovenské národné múzeum, Cirkevný zbor ECAV Brezová pod Bradlom a Cirkevný zbor ECAV Košariská-Priepasné.