Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

FICO: Stredobodom represívneho záujmu budú ľudia,ktorí nechcú pracovať

Na snímke vľavo predseda vlády SR Robert Fico a vpravo podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa Kaliňáka jeho rezort a polícia budú od roku 2017 uplatňovať osobitný program na zvýšenie bezpečnosti v obciach a mestách so sociálne vylúčenými spoločenstvami a problémovými rómskymi osadami.

Bratislava 16. decembra (TASR) - Stredobodom pozitívneho záujmu Smeru-SD bude len ten nezamestnaný, ktorý sa poctivo uchádza o prácu, a ľudia, ktorým vážne prekážky bránia zamestnať sa. Pre TASR to dnes uviedol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR v reakcii na brífing šéfa občianskeho združenia (OZ) Únia Rómov na Slovensku Františka Tanka, podľa ktorého sú Rómovia na Slovensku zhrození z toho, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) odsudzuje Rómov.

"Stredobodom reštriktívneho a represívneho záujmu Smeru-SD budú ľudia, ktorí odmietajú pracovné ponuky, zneužívajú sociálny systém a svojím spôsobom života narúšajú pokojný život v mestách a dedinách. Predseda vlády na tomto stanovisku trvá a nemieni nič na svojich postojoch korigovať," dodal tlačový odbor.

Podľa Tanka Fico na sobotňajšom (10.12.) sneme Smeru-SD verejne podporil neonacizmus, fašistov a skínov, ktorým dal svojimi vyjadreniami zelenú, aby dehonestovali Rómov. "Je smutné, že Smer-SD získal desaťtisíce hlasov aj od rómskych voličov. Je zarážajúce, keď premiér povedal A a nepovedal B. Ako OZ sme sa s ním snažili niekoľkokrát stretnúť. Ešte v roku 2009 sme dávali žiadosť o prijatie, kde sme mu chceli navrhnúť adekvátne riešenie rómskej problematiky, ako napr. povinná práca. Ani za niekoľko rokov sme sa pracovne nestretli," povedal Tanko s tým, že na spoločnom rokovaní s premiérom stále trvá.



Fico na sneme vyhlásil, že je potrebné urobiť poriadok v rómskych osadách. "Vyrastá ďalšia generácia, ktorá nechce pracovať. Treba reštriktívne opatrenia," povedal s dôvetkom, že len zneužívanie sociálneho systému sa tolerovať nebude.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) doplnil, že jeho rezort a polícia budú od budúceho roku uplatňovať osobitný program na zvýšenie bezpečnosti v obciach a mestách so sociálne vylúčenými spoločenstvami a rómskymi osadami, ktoré sú považované za problémové. "Tam všade bude zásadným spôsobom zvýšený výkon Policajného zboru, budeme zásadne prítomnejší, budeme veľmi pracovať s našimi starostami na tom, ako zlepšiť situáciu pri prevencii samotnej kriminality," uviedol.

Spomenul pritom programy v oblasti kamerových systémov alebo sociálnej práce. Pre každú takúto obec bude podľa neho za zlepšenie situácie osobne zodpovedný konkrétny policajt, v prípade viacerých komunít to bude viacero mužov zákona. "Každý občan tejto obce, ktorý bude cítiť, že v jeho obci nie je situácia v poriadku, bude mať konkrétneho človeka, aby s ním mohol komunikovať," povedal Kaliňák.