Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Robert Fico s manželkou podá trestné oznámenie na Igora Matoviča

Predseda vlády SR Robert Fico a jeho manželka Svetlana počas brífingu s novinármi na tému Vyhlásenie ku krivému obvineniu zo strany poslanca NR SR Igora Matoviča, 14. augusta 2015 pred Úradom vlády SR v Bratislave. Foto: TASR- Pavel Neubauer

Domnievajú sa totiž, že predseda hnutia OĽaNO dnešnými výrokmi na ich adresu naplnil skutkovú podstatu trestného činu krivého obvinenia.

Bratislava 14. augusta (TASR) – Predseda vlády SR Robert Fico a jeho manželka Svetlana podajú na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie. Domnievajú sa totiž, že predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič dnešnými výrokmi na ich adresu naplnil skutkovú podstatu trestného činu krivého obvinenia.



Fico to dnes oznámil počas brífingu pred Úradom vlády. Pred novinárov predstúpil s manželkou Svetlanou. Odôvodnil to tým, že obvinenie smerovalo aj na jej adresu. Svetlana Ficová sa po boku svojho manžela ukazuje na verejnosti výnimočne, v minulosti takmer vždy iba počas volebných aktov.



„Takto sa politika robiť nedá. Všetko, čo pán Matovič povedal, je vymyslené, zakladá to podozrenie z trestného činu krivého obvinenia a verím, že orgány činné v trestnom konaní budú v tomto duchu aj konať,“ vyhlásil premiér.



Igor Matovič, ktorého rodinnú firmu prehľadala v stredu (12.8.) Národná kriminálna agentúra (NAKA), dnes zverejnil na sociálnej sieti tvrdenie, že Fico a jeho manželka majú v daňovom raji na Belize otvorený účet, na ktorom bolo k 21. júlu tohto roka 675 miliónov dolárov.



Počas následnej tlačovej konferencie Matovič priznal, že ide o anonymnú informáciu, ktorú dostal pred časom do svojej schránky a nemá ju nijako overenú. Vysvetlil, že chcel premiérovi ukázať, aké to je čeliť anonymnej informácii, akej čelí aj on v prípade vyšetrovania jeho rodinnej firmy regionPRESS útvarom NAKA na základe anonymného oznámenia.

Fico takýto postup označil za prekročenie „akýchkoľvek hraníc politického súboja“. „Nie je možné len tak niekoho opľuť bez dôkazov a očakávať, že ten, kto je opľutý, si bude utierať svoje sliny sám,“ reagoval. Všetky obvinenia Matoviča sú podľa premiéra krivé, vymyslené a nezakladajú sa na pravde.

„To sú neuveriteľné čísla, to sú neuveriteľné destinácie, to je niečo, čo pán Matovič preukázateľne urobil len preto, lebo má sám problém a potrebuje odkloniť pozornosť médií a slovenskej verejnosti od svojich vlastných problémov,“ uviedol.

Fico oznámil, že spoločné trestné oznámenie už aj spracoval. Mieni tiež podniknúť ďalšie právne kroky. Verí, že v tomto prípade bude vynesená nielen zodpovednosť právna, ale aj politického charakteru.

„Očakával by som od pána Matoviča, že ak nebude schopný predložiť ani len jedno promile z toho, čo povedal, že bude zvažovať svoje ďalšie pôsobenie na slovenskej politickej scéne, pretože tak sa politika robiť nedá,“ doplnil Fico.