Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Fico trvá na tom, že Fiačan sa má vzdať funkcie šéfa Ústavného súdu

Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Fiačan na stredajšom brífingu ubezpečil, že on aj sudcovia ÚS konajú autonómne, nestranne a nekonajú pod tlakom. Ospravedlnil sa za únik informácie o rozhodnutí ÚS.

Bratislava 6. marca (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) trvá na tom, že predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan by mal prevziať zodpovednosť a vzdať sa svojej funkcie. Šéf ÚS podľa Fica v stredu potvrdil, že súd zlyhal, keď došlo k úniku informácií o rozhodnutí ÚS.

"Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan dnes potvrdil, že Ústavný súd SR zlyhal, keď došlo k úniku informácií o rozhodnutí Ústavného súdu SR do médií nepriateľských voči vláde predtým, ako bolo rozhodnutie doručené účastníkom konania. Ním zriadená pracovná skupina nič nevyrieši a predseda vlády SR Robert Fico naďalej trvá na stanovisku, že za takýto škandál, ktorý nemá obdobu v celej histórii Ústavného súdu SR, by mal predseda Ústavného súdu SR prevziať zodpovednosť, vzdať sa svojej funkcie a zaradiť sa do kolektívu radových členov Ústavného súdu SR," uviedol v stanovisku premiér.

Fiačan na stredajšom brífingu ubezpečil, že on aj sudcovia ÚS konajú autonómne, nestranne a nekonajú pod tlakom. Ospravedlnil sa za únik informácie o rozhodnutí ÚS. Nemalo sa to podľa neho stať, no nepovažuje to za dôvod na odstúpenie z funkcie. Dodal, že záležitosť sa vyšetruje, zriadil na to aj tím. Ubezpečil, že sudcovia neposkytli informácie o rozhodnutí médiám ani iným osobám.

Šéf ÚS sa ohradil voči spochybňovaniu integrity sudcov ÚS, k čomu podľa jeho slov došlo ešte pred rozhodnutím súdu. Ohradil sa aj voči výrokom premiéra. Tvrdí, že v tomto rozhodnutí nejde o prelomenie doterajšej judikatúry ÚS, pretože súd sa musel posunúť vo svojich doterajších záveroch v situácii, ktorá doteraz nebola pokrytá jeho rozhodovacou činnosťou.

Fico žiada odchod Fiačana, pretože niekto podľa neho musí niesť zodpovednosť za predčasné sprístupnenie informácie o rozhodnutí ÚS o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov.