Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

R. FICO: Demokraticky zvolený prezident v Turecku musí mať podporu EÚ

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

Turecko je podľa premiéra dôležitým partnerom pre EÚ, napríklad z pohľadu migrácie.

Ulánbátar 16. júla (TASR) - Svetoví lídri sa zhodli na tom, že demokraticky zvolený prezident a vláda v Turecku musia získať podporu Európskej únie (EÚ). Uviedol to premiér SR Robert Fico v reakcii na pokus o štátny prevrat v Turecku po skončení ázijsko-európskeho samitu ASEM v Mongolsku.

"Turecko je veľmi dôležitý partner pre EÚ, napríklad z pohľadu migrácie. Ale je to aj významná krajina z celosvetového pohľadu," zhodnotil Fico. Ako ďalej uviedol, podľa posledných informácií sa situácia v krajine začína upokojovať.

"Informácie priamo z diplomatických zdrojov v Turecku hovoria, že situácia by sa mala upokojovať a život v Turecku by sa mal vrátiť do pôvodných koľají. Monitorujeme aj našich ľudí, pretože Turecko je krajina dôležitá z pohľadu turistického ruchu. Nemáme zatiaľ hlásené žiadne zranenia ani incident, ktorého súčasťou by boli slovenskí občania," uviedol premiér.



Rokovanie lídrov na samite v Mongolsku tak zatienili teroristické útoky vo francúzskom Nice i pokus o prevrat v Turecku. "Je to dobrý dôkaz, že potrebujeme komunikovať. Teroristický útok v Nice a to, čo sa stalo v Turecku, to nie sú izolované udalosti," podotkol Fico s tým, že tieto udalosti sa dotýkajú celého sveta, preto lídri štátov vedú dialóg na rôzne témy. "Boj proti terorizmu je mimoriadne dôležitý," upozornil Fico.

Na samite sa nezúčastnil premiér ani prezident Turecka. "K tejto udalosti sme len prijali dnes ráno stanovisko. Podľa informácií, ktoré máme, by malo byť večer otvorené už aj letisko a začína mať vláda aj prezident situáciu pod kontrolou," priblížil Fico.

Štátnici zároveň podľa premiérových slov nespochybnili, že by mal kvôli teroristickým útokom odstúpiť z funkcie francúzsky prezident Francois Hollande. "Absolútne nikto takto neuvažoval. Bola veľmi jasná podpora. Diskutovali sme o tom, ako ešte viac podporiť Francúzsko. My musíme podporiť francúzskeho prezidenta aj vládu v úsilí v boji proti terorizmu," dodal Fico.

Po skončení samitu v Mongolsku dnes premiér odlieta na návštevu Vietnamu.