Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

R. Fico: Ukrajina nemôže mať pocit, že sa im vyzbierame na dlh za plyn

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér poznamenal, že prípadné úplné vypnutie plynu z Ruska by Európe spôsobilo problémy.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Ukrajina nemôže mať podľa premiéra Roberta Fica predstavu, že sa jej niekto vyzbiera na dlh, ktorý má voči Rusku za predchádzajúce dodávky plynu.

"Niekedy mám pocit, že niekto narobí miliardové dlhy a teraz príde a povie - dajte nám na to peniaze, my to zaplatíme. Ale takto nemôže svet fungovať," vyhlásil dnes v diskusnej relácii TA3 V politike.

Plynový kontrakt

Reagoval tak na predbežnú dohodu medzi Kyjevom a Moskvou o hlavných parametroch tzv. plynového kontraktu, ktorý má vyriešiť ich spor ohľadne dodávok tejto komodity na Ukrajinu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko však zároveň vyhlásil, že Kyjev zrejme bude pri platbách za dodávky potrebovať finančnú pomoc zo zahraničia.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom od polovice júna Ukrajine plyn nedodáva po tom, ako sa s Kyjevom nedohodla na splatení dlhu za predchádzajúce dodávky ani na nových cenách. Dlh podľa Gazpromu dosahuje 5,3 miliardy dolárov (4,15 miliardy eur).

"Je možnosť pomôcť vo forme pôžičky alebo niečoho iného. Ale ak si niekto myslí, že tým, že sa hlási k Európskej únii, zrazu chce byť jej členom, že EÚ za neho bude riešiť všetky problémy, tak je na veľkom omyle. Neviem si predstaviť, že by sme sa mali na niečo skladať, to určite nie," upozornil Fico.

Rozhovor s Merkelovou

Podľa neho by táto téma mala byť aj súčasťou rozhovoru s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá v pondelok (20.10.) pricestuje na návštevu Slovenska.

Fico poznamenal, že prípadné úplné vypnutie plynu z Ruska by Európe spôsobilo problémy. Zároveň by to mohlo ohroziť hospodársky rast a zamestnanosť na Slovensku. Ale ani Moskva si podľa neho nedovolí stratiť príjmy, takže môže využívať plyn ako politický nástroj len istý čas.

"Podporoval by som, aby sme sa už konečne všetci upokojili a vrátili naspäť na trajektóriu hospodárskeho rastu. Starajme sa o ľudí, a nie len večne riešime sankcie," vyzval.

Zopakoval, že okrem negatívnych dopadov sankcií nepocítil nič špeciálne, čo by riešilo problémy na Ukrajine. "Ani vo vzťahu ku Krymu. Všetci sme to odsúdili, ale objektívne si povedzme, Krym je vybavená vec. Dnes už nikto neotvára Krym," podčiarkol premiér.

V súčasnej situácii, keď sú určité prejavy prímeria na východe krajiny, medzi Moskvou a Kyjevom budú pokračovať rozhovory o plyne, navrhuje na istý čas zmiernenie alebo zrušenie sankcií.

Upozornil, že v zahraničnej politike je obrovské množstvo pokrytectva, preto si Slovensko chce zachovať svoj suverénny postoj. Znova pripomenul, že SR Ukrajine reálne pomáha reverzným plynom, čo však podľa neho neznamená, že bude slepo súhlasiť so všetkým, čo vymyslí niekto, kto je 2000 kilometrov od Ukrajiny. "Nebuďme pokrytci. Robme v zahraničnej politike veci, ktoré sú na jednej strane solidárne, ale majme aj vlastný názor. Hlavne robme všetko pre to, aby naše vzťahy s nečlenskými štátmi EÚ boli také, aby boli vzájomne prospešné," vyzval Fico.