Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Premiér ubezpečil, že situácia na Slovensku je zatiaľ pokojná

Na snímke predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico informuje novinárov o postoji slovenskej vlády k situácii na Ukrajine na tlačovej konferencii v Poprade v nedeľu 2. marca 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Premiér Robert Fico zvažuje zvolať zasadnutie bezpečnostnej rady, aby Slovensko posilnilo hranicu.

Poprad 2. marca (TASR) – Situácia na Slovensku je zatiaľ pokojná. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Poprade predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom. Podľa neho má naša krajina momentálne dostatok plynu aj ropy a na slovensko-ukrajinskej hranici nezaznamenali žiadne väčšie problémy ani zvýšený pohyb osôb.

„Komunikujeme so všetkými zložkami na území SR, ale aj v zahraničí, pretože sme krajina, ktorá susedí s Ukrajinou a chceme vedieť, čo nám hrozí, čo nám nehrozí a chceme nejakou troškou prispieť k upokojeniu situácie v susednej krajine. Nás však predovšetkým zaujímajú naše národno-štátne záujmy,“ upozornil Fico s tým, že na hranici s Ukrajinou je realizovaný tzv. zvýšený výkon.

Premiér zvažuje zvolať zasadnutie bezpečnostnej rady, aby Slovensko posilnilo hranicu, najmä pokiaľ ide o nekontrolovaný prechod migrantov, zbohatlíkov a ľudí, ktorí sa angažovali na Ukrajine v rôznych druhoch trestnej činnosti a chceli by prísť do SR.



SR neeviduje zvýšený počet žiadostí o víza

Slovensko zatiaľ neeviduje ani zvýšený počet žiadostí o pridelenie víza či občianstva. „Podstatne dôležitejšie sú pre nás energetické záujmy SR, teda v oblasti plynu, ropy, čierneho uhlia, železnej rudy. Pokiaľ ide o plyn, tak SPP zatiaľ neevidoval žiadne ťažkosti v dodávkach zemného plynu na naše územie. V zásobníkoch, ktoré máme k dispozícii, je 1,77 miliardy metrov kubických plynu, čo nám garantuje jeho dostatok na najbližších päť mesiacov. Len samotné SPP disponuje takmer 800 miliónmi metrov kubických, čo nám postačuje na štyri mesiace, v prípade, že by došlo k úplnému odstaveniu dodávok plynu, čo zatiaľ nebolo avizované, ale to máme zabezpečené,“ ubezpečil Fico s tým, že to isté platí aj o rope.

Na snímke predseda vlády Slovenskej republiky Róbert Fico (vpravo) a podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák (vľavo) informujú novinárov o postoji slovenskej vlády k situácii na Ukrajine na tlačovej konferencii v Poprade v nedeľu 2. marca 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Jediné, čo by mohlo Slovensko trochu ohroziť, je podľa neho zastavenie dodávok uhlia a železnej rudy na naše územie. Aj toto však vláda SR cez spravodajské služby monitoruje.

„Pokračuje aj naša ponuka vo vzťahu k Ukrajine, pokiaľ ide o zdravotnú starostlivosť pre zranených ľudí. Je tu zoznam približne 20 ľudí, ktorí by mohli byť prevezení do našich zdravotníckych zariadení,“ doplnil Robert Fico. Slovensko je stále pripravené prijať niekoľko stoviek emigrantov.

„V tej prvej vlne sme schopní prijať tisíc utečencov v rámci našich kapacít bez väčších problémov. Vždy im treba poskytnúť ubytovanie, stravu a zdravotné ošetrenie. V prípade, že by nastala ďaleko väčšia vlna, tento počet vieme znásobiť na niekoľko desiatok tisíc, čo je už ale komplikované a mimoriadne nákladné. Do týchto pravidiel už vstupuje Európska únia so svojou pomocou a tieto náklady pomáha každému štátu znášať,“ doplnil minister vnútra Robert Kaliňák.

V prípade, že by Slovensko muselo prijať viac ako 10.000 utečencov, v susednom Poľsku by to boli podľa neho státisíce, a to by musela byť humanitárna katastrofa obrovských rozmerov. „Nie je však dôvod maľovať čerta na stenu,“ uzavrel Kaliňák.


R. Fico: Použitie vojenskej sily či invázie nemá v modernom svete miesto

Na snímke predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico informuje novinárov o postoji slovenskej vlády k situácii na Ukrajine na tlačovej konferencii v Poprade v nedeľu 2. marca 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Slovensko má podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) svoje vlastné skúsenosti s inváziou spojeneckých vojsk v roku 1968, a preto možno lepšie ako ktokoľvek iný vnímajú občania pocity ľudí na Ukrajine. „Nechceme však robiť na Slovensku gestá pre gestá, ani rinčať nejakými plechmi. Vláda SR bude koordinovať svoje postoje k situácii na Ukrajine s našimi partnermi v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii,“ zdôraznil dnes predseda vlády na tlačovej konferencii v Poprade.

Zatiaľ to podľa neho vyzerá len na razantné vyhlásenie NATO vo vzťahu k Ruskej federácii. V pondelok (3.3.) pokračuje rokovanie NATO na úrovni ministrov zahraničných vecí, rovnako sa stretnú aj ministri zahraničných vecí na úrovni Európskej únie. „Toto sú pre nás dôležité okamihy. Bezpečnostná rada je v tejto súvislosti v plnej pohotovosti a je pripravená sa kedykoľvek stretnúť,“ doplnil Fico s tým, že Slovensko je presvedčené, že kríza by sa mala riešiť diplomaticko-politickou cestou, a je pripravené prispieť k vytvoreniu medzinárodnej misie pozorovateľov vyslaných na Krym. Tá by mohla byť nápomocná, aby predstavitelia štátov na vlastné oči videli, aká je tam reálna situácia.



Fico si myslí, že EÚ si bude musieť urobiť inventúru

„Nelegálne pohyby armád, nelegálne presuny, toto nikomu neprospieva. Myslím si, že je veľmi dôležité vrátiť sa za stôl a rokovať, hovoriť o tom, či boli dodržané zmluvy uzatvorené v nedávnom období,“ upozornil premiér s tým, že akékoľvek použitie vojenskej sily či invázie nemá v modernom svete svoje miesto. Fico si myslí, že Európska únia (EÚ) si bude musieť urobiť inventúru toho, čo sa stalo pri podpisovaní, resp. nepodpisovaní asociačnej dohody, a či urobila všetko pre to, aby sa Ukrajina stala súčasťou európskeho priestoru. „EÚ ako taká je veľmi významný partner Ruskej federácie, pokiaľ ide o energetiku a určite z tohto pohľadu EÚ môže byť aj vážny partner pri riešení tohto problému a mala by byť sprostredkovateľom tohto konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou,“ dodal premiér.

Podľa neho sú krajiny, ktoré majú k tomuto konfliktu podstatne radikálnejší postoj, Slovensko však chce byť pri zemi a racionálne v týchto otázkach. „Objavili sa návrhy napr. o použití vojsk NATO, s ktorými by moja vláda nemohla súhlasiť. Som rád, že tu prevládajú racionálne postoje niektorých členských štátov EÚ a NATO, a verím, že tie budú prevládať aj pri prijímaní záverečných stanovísk,“ uzavrel Fico.