Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Útoky islamistov budú podľa premiéra eskalovať

Na snímke premiér SR Robert Fico Foto: TASR

"To, čo sa v piatok udialo, je jasný dôkaz toho, že nestačí len zlikvidovať nejaký režim a zabiť Kaddáfího," uviedol premiér.

Bratislava 27. júna (TASR) – Premiér Robert Fico (Smer-SD) odsúdil násilie šírené predstaviteľmi Islamského štátu. Takéto útoky budú podľa neho eskalovať, ak sa nezačne "robiť poriadok v krajinách ako Líbya či Irak". Povedal to dnes v relácii RTVS Sobotné dialógy.

K útokom s islamistickým pozadím došlo v piatok (26.6.) vo Francúzsku, Kuvajte či Tunisku. V Tunisku sa nachádzali aj slovenskí dovolenkári, podľa orgánov SR o život neprišiel žiaden z nich.

"To, čo sa v piatok udialo, je jasný dôkaz toho, že nestačí len zlikvidovať nejaký režim a zabiť Kaddáfího, no musí prísť alternatíva B, čo bude ďalej v tej krajine," uviedol premiér. Podotkol, že dnes nie je v Iraku či Lýbii žiadna kontrola. "Sú to krajiny rozbité použitím vojenskej sily a neboli tam nastolené režimy, ktoré by boli schopné tieto krajiny riešiť," povedal. V Lýbii sa podľa neho sústreďuje veľa utečencov a je to hniezdo teroristov.

Fico zopakoval, že po Slovákov v Tunisku priletí vládny špeciál, slovenské orgány však momentálne žiadajú povolenie o prelet cez niektoré krajiny. O príchod na Slovensko má záujem asi 160 Slovákov.

R. Fico si vie predstaviť vojenské jednotky členských štátov EÚ v Líbyi

Premiér Robert Fico si vie predstaviť, po dohode s niekým v Líbyi, že by vojenské jednotky členských štátov EÚ boli v tejto krajine, aby sa tam vytvorila bezpečná zóna pre ľudí, ktorí utekajú pred násilím. Vyhlásil to dnes v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

"Nám ide o to, aby sa situácia riešila tam, odkiaľ prichádzajú migranti,"
vyhlásil. Za reálnu považuje aj pomoc krajinám, ako sú Taliansko či Grécko, pokiaľ ide o prijímacie tábory. Slovensko by podľa jeho slov vedelo podporiť tieto tábory napríklad finančne, humanitárne, liekmi, zdravotníckymi pomôckami či zdravotníckym personálom.

Nevylučuje tiež, že Slovensko môže byť pre migrantov aj tranzitnou krajinou. Upozorňuje však, že by šlo len o ľudí, ktorých si sami vyberieme a skontrolujeme. "Aby sme mali istotu, že sem neprichádza nejaká vysunutá teroristická jednotka z Islamského štátu," podotkol premiér. Ako tvrdí, musia sa presne oddeľovať migranti, ktorí idú do Európy za robotou, od tých, ktorí utekajú pred násilím či terorizmom.

Zrušenie povinných kvót v súvislosti s migrantmi považuje Fico za veľké diplomatické víťazstvo Slovenskej republiky. Podľa neho Slovensko viedlo skupinu krajín V4 do zásadného súboja, ktorý skončil odmietnutím povinných kvót. "Tak nepríjemnú noc a taký nátlak som v živote v Bruseli nezažil. Bol vyvíjaný na nás tlak len preto, že sme si dovolili povedať, že nesúhlasíme s povinnými kvótami," priblížil Fico. Upozornil však, že by bolo chybou, ak by diskusia skončila len pri kvótach. Problém s migrantmi totiž podľa jeho slov naďalej trvá.

Opozícia odsúdila útoky vo Francúzsku, Tunisku a Kuvajte

Podľa SDKÚ-DS sú smutným dôkazom toho, že terorizmus sa týka každého z nás a ten islamský nepozná hranice, národy a ani náboženstvo. "Civilizovaný svet, nech už úprimné vyznáva akúkoľvek vieru, musí rozhodne ukázať, že podobné ohavné činy nebude v žiadnom prípade tolerovať," uviedla strana vo svojom stanovisku. Jej predseda Pavol Frešo vyjadril úprimnú sústrasť rodinám, ktoré pri útokoch prišli o svojich blízkych, a súcití s národmi, ktoré postihli tieto tragické udalosti. "Modlami islamského terorizmu sú len strach, utrpenie a smrť, neverí ani v Boha, ani v Alaha," podotkol.

Sústrasť pozostalým obetí vyjadrila aj strana Sieť. "Práve militantný džihádizmus považujeme v strednodobom meradle, čiže na obdobie najbližších 15 až 20 rokov, za najvážnejšiu hrozbu pre svet," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda strany Radoslav Procházka. "Vo svetle rastúcich hrozieb aj v severnej Afrike, aj na Blízkom východe" odporúča zriadenie horúcej linky ministerstva zahraničných vecí, ktorá poskytne Slovákom všetky kľúčové informácie. "Nie je dôvod na paniku, ale na opatrnosť určite áno. A informačný servis zo strany štátu je v tejto situácii základné minimum," povedal.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyjadruje nad udalosťami hlbokú ľútosť. "Teroristické útoky nemajú miesto v civilizovanom svete 21. storočia," informoval v stanovisku podpredseda strany Ľubomír Galko. Terorizmu treba podľa neho čeliť v spolupráci s ostatnými krajinami Európskej únie a NATO. "Opakovane dôrazne odmietame akýkoľvek náboženský fundamentalizmus, ktorého obeťami sú nevinní občania," dodal.