Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Podľa premiéra opozícii patrí miesto predsedu ÚVO, nie podpredsedu

Robert Fico Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kabinet dnes schválil návrh ministra dopravy Jána Počiatka na odvolanie štátneho tajomníka rezortu Andreja Holáka.

Bratislava 24. apríla (TASR) – Premiér Robert Fico (Smer-SD) nevidí žiadny problém v tom, že miesto podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) obsadí vládna strana Smer-SD. Takto to bolo podľa neho aj v minulosti. "Na poste predsedu stál predstaviteľ opozície a podpredseda bol za vládnu moc. Tak to bolo vždy," uviedol na tlačovej konferencii po dnešnom rokovaní vlády.

Kabinet dnes schválil návrh ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) na odvolanie štátneho tajomníka rezortu Andreja Holáka. Zároveň vláda prijala aj návrh predsedníčky ÚVO Zity Táborskej, ktorá Holáka navrhla na post podpredsedu úradu.

Tento krok vlády dnes kritizoval predseda opozičného KDH a bývalý minister dopravy Ján Figeľ. Tvrdí, že k týmto personálnym zmenám došlo preto, lebo ÚVO sa postavil záujmom strany Smer-SD, keď rozhodol o opätovnom prehodnotení súťaže na modernizáciu železničnej trate z Trenčianskej Teplej do Zlatoviec.

Holáka na poste štátneho tajomníka na ministerstve dopravy nahradí Viktor Stromček, ktorý doteraz pôsobil ako vedúci Kancelárie Národnej rady (NR) SR. Vláda tiež dnes odobrila odvolanie Marty Budišovej z funkcie vedúcej služobného úradu ÚVO. Takýto krok navrhla tiež šéfa úradu Táborská. Otázka, prečo sa tak stalo a či to nesúvisí s nedávnou kauzou verejného obstarávania v Horných Plachtinciach, by tak mala podľa premiéra smerovať práve na predsedníčku úradu.

"Ja sa musím spoľahnúť na predsedníčku ÚVO, že chce mať okolo seba tím, ktorý je schopný pracovať ďalej. Ja som túto vec vôbec neriešil," dodal Fico.