Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na Ukrajine na 70% hrozí vojenský konflikt, tvrdí premiér R. Fico

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Predseda slovenskej vlády vyzval na to, aby sa krajiny Európskej únie pokúsili takýto vývoj zvrátiť a vysielali mierové signály.

Bratislava 2. decembra (TASR) – Sú odhady, že vojenský konflikt v súvislosti s Ukrajinou je pravdepodobný až na 70 percent. Na dnešnom HN Clube to uviedol premiér Robert Fico.

„Nechcem preháňať, ale môžem potvrdiť, že som mal v poslednom období niekoľko významných stretnutí, ktoré boli dôverné. Pravdepodobnosť vojenského konfliktu je na 70 percent a hovorím o veľkom vojenskom konflikte,“ uviedol premiér.

Vysvetlil, že má na mysli väčší konflikt, ako by bol konflikt Ruska a Ukrajiny. Zdroje tejto informácie podľa Fica pochádzajú z Nemecka, považuje ich za dôveryhodné.

Predseda slovenskej vlády vyzval na to, aby sa krajiny Európskej únie pokúsili takýto vývoj zvrátiť a vysielali mierové signály. V opačnom prípade môže pravdepodobnosť veľkého vojenského konfliktu ešte vzrásť, zdôraznil.

„Je veľká nervozita z toho, preto, ak sú tu ešte nejaké sily v Európe, ktoré sú pripravené sa postaviť do úlohy určitých mierotvorcov, tak aj vláda SR musí byť na tejto strane,“ uviedol.

Aktuálne informácie o havárii v jadrovej elektrárni na Ukrajine si môžete prečítať v tejto správe.


Situáciu na Ukrajine Fico vníma ako geopolitický konflikt USA a Ruska. Európska únia v tejto situácia zohráva podľa neho „treťoradú úlohu“. „Pravdepodobne kvôli tomu utrpí veľké škody,“ domnieva sa.

Fico ďalej uviedol, že zrejme bude potrebné akceptovať vývoj na Kryme, ktorý anektovalo Rusko. Nevie si však predstaviť, že by mohlo dôjsť k ďalšiemu narušeniu územnej integrity Ukrajiny.

Územná celistvosť nášho východného suseda sa podľa neho dá dosiahnuť „samosprávnymi prvkami“ pre ruskú menšinu na východe krajiny. „V žiadnom prípade nehovorím o autonómii,“ zdôraznil.

Krajiny Európskej únie sú z pohľadu premiéra rozdelené v otázke Ukrajiny, keď niektoré sú militantnejšie. Žiaden z európskych lídrov však podľa neho doteraz nepresadzoval vojnové riešenie.

Vojnové operácie na území nášho východného suseda by sa podľa Fica nepochybne negatívne dotkli aj Slovenska. Skutočný dopad na našu krajinu si v tomto okamihu nevie predstaviť. Slovensko má nachystané záchytné tábory pre prípadný nápor utečencov, uviedol na margo našej pripravenosti.

Výrazné riziko vojnového konfliktu na východ od našej krajiny pre premiéra nie je dôvod k zvýšeniu výdavkov na obranu, tak ako to vyžaduje členstvo v NATO.

„Čo by sta stalo, keby Slovensko navýšilo výdavky na obranu, povedzme z jedného na dve percentá? Nič. Geopoliticky by to neznamenalo nič. Akurát by sa tešili zbrojárske firmy,“ domnieva sa Fico, že Slovensko nemá možnosť ovplyvňovať vojenské konflikty veľkého typu.

Preto podľa jeho slov dá prednosť iným výdavkom. Bezpečnostná stratégia našej krajiny z jeho pohľadu je postavená na členstve v EÚ a NATO. „Táto forma kolektívnej bezpečnosti musí malým krajinám ako Slovensko postačovať,“ doplnil.

Predseda slovenskej vlády sa domnieva, že Ukrajina by mala ostať neutrálna, čo by mohlo byť základným pilierom vzťahov medzi Ruskom, Ukrajinou a Európou. „Zbytočne provokujeme členstvom Ukrajiny v NATO. Všetci dobre vieme, že nie je dnes pripravená ani na členstvo v NATO ani na vstup do EÚ,“ ozrejmil.

Fico dokonca vidí ako reálne, že Ukrajina vstúpi do Európskej únie najskôr za 15 až 20 rokov. Nevyhnutné reformy by totiž podľa neho znížili už teraz nízku životnú úroveň obyvateľov krajiny. „Nevidím perspektívu, že by nejaká generácia politikov na Ukrajine bola schopná zrealizovať reformy takého charakteru, ako sa od nich očakáva.“

Premiér je presvedčený, že sankcie EÚ nezmenili nič na správaní sa Ruska k Ukrajine a najviac poškodili práve Európu. „Pri každom formulovaní sankcií sme bojovali za slovenské národné záujmy, ale je tu jednota, nechcem ísť proti EÚ,“ zdôraznil. Ako dodal, záujmom Slovenska je, aby susedná Ukrajina normálne fungovala.