Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

R. Fico: Máme záujem prešetriť prípad zmlúv, ktoré uzavrela VšZP

Vpravo predseda vlády SR Robert Fico a vľavo minister zdravotníctva SR Viliam Čislák. Foto: TASR/Milan Kapusta

Zaviedli sme kultúru odchodu ľudí, pokiaľ prichádza k nejakému podozreniu, podčiarkol premiér.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Odchod Marcela Foraia z funkcie generálneho riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) je signál, že vládna strana Smer-SD má záujem prešetriť kauzu so zmluvami, ktoré štátna poisťovňa pod vedením Foraia podpísala s firmami jeho tety Anny Sučkovej. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v parlamente premiér Robert Fico (Smer-SD). Dodal, že ak to bude po prešetrení kauzy nevyhnutné, budú vyvodené ďalšie politické závery.

"Zaviedli sme kultúru odchodu ľudí, pokiaľ prichádza k nejakému podozreniu. Vítam rozhodnutie riaditeľa VšZP, že sa vzdá funkcie a že veci sa primeraným spôsobom preveria," uviedol Fico. Zároveň očakáva, že ak má niekto podozrenie, podá podnet na príslušné orgány činné v trestnom konaní. Žalobcom, sudcom aj katom nemôže byť podľa premiéra opozičný poslanec.

Fico víta, že minister zdravotníctva Viliam Čislák podáva žiadosť na Najvyšší kontrolný úrad, aby preveril, či zmluvy s firmou Foraiovej tety boli štandardné. "Doterajší postup je teda v poriadku. Ten, kto je podozrivý, odstúpil, minister zdravotníctva žiada orgány, ktoré môžu túto vec preveriť, aby ju preverili. A potom dôsledné preverenie, ale nie opozičnými poslancami, bude viesť k ďalším politickým záverom. Ak to bude nevyhnutné, budú vyvodené aj ďalšie politické závery," uzavrel Fico.