Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. FICO: Zlyhanie na summite EÚ v Bratislave si nemôžeme dovoliť

Na snímke zľava slovenský premiér Robert Fico, nemecká kancelárka Angela Merkelová, poľská premiérka Beata Szydlová, maďarský premiér Viktor Orbán a český predseda vlády Bohuslav Sobotka pred rokovaním nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s predstaviteľmi krajín Vyšehradskej 4 vo Varšave 26. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Podľa slov premiéra SR by to bol zlý signál pre celú Európu.

Varšava 26. augusta (TASR) - Zlyhanie v Bratislave si nemôžeme dovoliť, bol by to zlý signál pre celú Európu. Pred rokovaním premiérov Vyšehradskej štvorky s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou to dnes vo Varšave povedal slovenský premiér Robert Fico.

"Keď som zbadal čulú diplomatickú aktivitu, ktorá neformálnemu stretnutiu Európskej rady v Bratislave predchádza, začal som pred summitom pociťovať obrovský rešpekt," uviedol Fico. Pôvodne očakával, že v septembri Bratislavu čaká bežný summit.

Fico avizoval, že hlavnými témami summitu budú migrácia a bezpečnosť – aj jej ekonomická zložka. S európskymi lídrami plánuje otvoriť otázku vzťahu medzi členskými štátmi a európskymi inštitúciami. Európsku úniu by rád posilnil a vytvoril z nej globálneho hráča. Od summitu si sľubuje začiatok dlhodobého procesu, ktorý definuje súčasný stav EÚ a otvorí hlbšiu diskusiu o budúcnosti spoločenstva.

Pätica štátnikov sa zhodla na otvorení otázky spoločnej európskej armády. Témou summitu budú aj aktuálne problémy únie, predovšetkým ochrana hraníc schengenského priestoru a súvisiaca migračná a humanitárna kríza. V tejto súvislosti navrhla nemecká kancelárka prehĺbenie spolupráce s Tureckom a severoafrickými štátmi.

Lídri sa na summite nevyhnú ani téme integrácie. Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána nie je brexit dôvodom, ale výsledkom aktuálnej situácie v Európe. Orbán si myslí, že únia v súčasnosti nedokáže riešiť problémy, ktorým čelí, a nedodržiava vlastné pravidlá, napríklad pri ochrane hraníc alebo pri rozpočtových pravidlách. Maďarský premiér by chcel otvoriť aj základné zmluvy, na ktorých únia stojí, spolu s novou definíciou funkcií európskych inštitúcií.

Poľská premiérka Beata Szydlová súhlasila so svojimi stredoeurópskymi partnermi v tom, že občanom treba ukázať výhody členstva v únii, s dôrazom na mladých ľudí. Nielen pre Poľsko je podľa nej kľúčový jednotný trh a bezpečnostné garancie, ktoré členstvo prináša.