Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

FICO:Rozumný proces vízovej liberalizácie s Ankarou by sa dal podporiť

Premiér Robert Fico Foto: TASR

Európska komisia okrem iného navrhla vytvorenie osobitného fondu pre Turecko vo výške troch miliárd eur, ktorý je zameraný na pomoc pre utečencov zo Sýrie.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Európska únia nemá podľa premiéra Roberta Fica asi lepší nástroj na obmedzenie migračných tokov, ako sa dohodnúť s Tureckom. Toto bude témou nedeľňajšieho (29.11.) summitu EÚ-Turecko v Bruseli, na ktorom bude Slovensko zastupovať Fico.

Ako poznamenal na dnešnom parlamentnom výbore pre európske záležitosti, Ankara túto situáciu zobrala ako veľkú príležitosť.

Okrem peňazí podľa neho očakáva napríklad vízovú liberalizáciu s úniou. "Rozumný proces vízovej liberalizácie by sa dal podporiť, ale až po splnení podmienok zo strany Turecka, ako je implementácia akčného plánu na zadržanie migrantov na svojom území a úplné plnenie readmisnej dohody," dodal.

Európska komisia okrem toho navrhla vytvorenie osobitného fondu pre Ankaru vo výške troch miliárd eur, ktorý je zameraný na pomoc pre utečencov zo Sýrie. Pre Slovensko to v rokoch 2016 až 2017 predstavuje okolo 13 miliónov eur. Ide o sumu, ktorá je mimo 21-miliónového balíka, ktorý už vláda vyčlenila na riešenie migračnej problematiky.

Tieto peniaze majú ísť do infraštruktúry utečeneckých táborov na území Turecka, o ktorých Ankara hovorí, že do nich investovala 7,5 miliardy eur.

Čo sa týka oživenia prístupového procesu v súvislosti s jej vstupom do EÚ, Fico poznamenal, že môže získať nejakú dynamiku, avšak zásadný posun v tejto otázke neočakáva. Otvorenie ďalších kapitol v rámci prístupových rokovaní by malo byť taktiež témou nadchádzajúceho víkendového summitu.

Slovensko má však zásadné výhrady k presídleniu utečencov z Turecka na územie únie. Malo by ísť o 100.000 ľudí. Fico pripomenul, že ani súčasne schválená relokačná schéma nefunguje, takže nevidí dôvod na ďalšie premiestňovanie utečencov.




Tu bude player