Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

FICO:Veľká Británia nemôže brexitom vyhrať,bola by to naša veľká chyba

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR - Michal Svítok

Dohoda medzi EÚ a Veľkou Britániou musí byť výhodnejšia pre úniu, aby sme nedávali energiu do krajín, kde sú protieurópske postoje, podotkol premiér.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Veľká Británia nemôže vyjsť z vyjednávania o podobe vzťahov s EÚ po brexite ako víťaz. Na pôde Výboru NR SR pre európske záležitosti to dnes zdôraznil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

"Veľká Británia nemôže tento súboj vyhrať, bola by to naša obrovská chyba. Sloboda pohybu, o tom sa nedá vyjednávať. Buď bude, alebo nie. Kto by nechcel dobré vzťahy s Veľkou Britániou? Ale ako to dopadne, keď si vyrokuje výhody a na druhej strane bude blokovať občanov EÚ pri hľadaní si práce či štúdiu?" pýtal sa premiér.



On sám je presvedčený, že 27 krajín EÚ musí mať výhodnejšie podmienky a každý členský štát únie musí vedieť, že stojí za to v EÚ zostať. "Dohoda medzi EÚ a Veľkou Britániou musí byť výhodnejšia pre úniu, aby sme nedávali energiu do krajín, kde sú protieurópske postoje," podotkol.

Za vážnejší problém však Fico považuje Taliansko, kde po neúspešnom referende odstúpil tamojší premiér Matteo Renzi a hovorí sa o predčasných parlamentných voľbách. "Pravdepodobnosť víťazstva strán, ktoré nie sú naklonené Európe, je vysoká. Čo ak príde referendum o eure? Potom máme vážny problém," dodal.