Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

J. Figeľ podporí P. Hrušovského na post šéfa NKÚ

Pavol Hrušovský Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa Figeľa by Hrušovský mohol pomôcť NKÚ skúsenosťami, autoritou aj vzdelaním.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Pavol Hrušovský by bol dobrý kandidát na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu. Povedal to dnes šéf KDH Ján Figeľ, u ktorého má Hrušovský plnú dôveru.

"Pavol Hrušovský ukázal výraznú schopnosť viesť ústavnú inštitúciu číslo jedna, teda parlament. Považujem to za dôležitú skúsenosť a predpoklad pre ústavnú funkciu iného charakteru. Pavol Hrušovský má moju podporu a dôveru," vyhlásil Figeľ. Podľa neho by Hrušovský mohol pomôcť NKÚ skúsenosťami, autoritou aj vzdelaním.

Figeľ dodal, že v hre sú však aj iné mená. Tie nekonkretizoval. "Bude to výsledok rokovaní," povedal s tým, že rokovania by sa mohli konať na septembrovej schôdzi. Spomínajú sa Pavol Abrhan či prípadne aj Ján Hudacký (obaja KDH). Podľa informácií TASR by prichádzali do úvahy iní kandidáti až vtedy, ak by Hrušovský nemal záujem o post šéfa NKÚ. Hrušovský záujem o túto funkciu údajne prejavil.

Líder KDH je rád, že predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) netrvá na podmienke, aby mal opozičný kandidát podporu celej opozície. Kandidátov navyše môže byť viac. Podľa Figeľa sa musí parlament usilovať zvoliť nového šéfa NKÚ. Je presvedčený, že Paška by už nemal vyčkávať s vyhlásením novej voľby šéfa NKÚ.

Paška avizoval, že novú voľbu vyhlási až po tom, čo bude známy opozičný kandidát na tento post. Nebráni sa tomu, aby bolo aj viac opozičných uchádzačov, pokiaľ splnia podmienky. Pôvodne Smer-SD podmieňoval svoju podporu opozičnému kandidátovi tým, že za ním musí stáť celá opozícia. Viacerí kandidáti už na tom stroskotali.

Hrušovský by sa Paškovi pozdával, podporu celej opozície by ale nezískal. "Z môjho pohľadu a z pohľadu kritérií, ktoré hovoria o politickej skúsenosti, o dôveryhodnosti pre širšie politické spektrum, o odbornosti, organizačných schopnostiach, pán Hrušovský všetko spĺňa. Je to veľmi skúsený politik a dvojnásobný bývalý predseda Národnej rady SR," povedal pre TASR Paška. Predbiehať však nechce, rozhodnutie je na opozícii.

Paška je pripravený novú voľbu vypísať aj v prípade, že sa celá opozícia nezhodne na jednom mene a bude viac opozičných kandidátov. Smer-SD by podľa neho nemal problém podporiť ktoréhokoľvek opozičného kandidáta, ktorý spĺňa podmienky. Trvá na tajnej voľbe. Opozícia tajné hlasovanie naposledy kritizovala, žiadala verejnú voľbu. Keďže Smer-SD neustúpil, opozícia svojho kandidáta pred hlasovaním stiahla. Išlo o Maroša Žilinku, ktorého navrhlo KDH, Smer-SD ním nebol nadšený.

Všetky doterajšie hlasovania skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry. NKÚ naďalej vedie Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Paška pred časom uviedol, že Jasovský je vo funkcii aj po uplynutí funkčného obdobia legitímne, keďže to zákon umožňuje.