Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

J. Figeľ: Volebný výsledok je pre KDH povzbudením

Tlačová konferencia po skončení rokovania Rady KDH v sobotu 20. októbra 2012 v Kultúrnom dome v Skalici. Na snímke predseda KDH Ján Figeľ. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa Figeľa volebné výsledky zo soboty hovoria, že stredopravé strany majú navrch.

Bratislava 26. mája (TASR) - Volebný výsledok 13,21 percenta, ktorý dosiahlo KDH v sobotňajších (24. 5.) voľbách do Európskeho parlamentu (EP), je pre kresťanských demokratov povzbudením. Na dnešnej hodnotiacej tlačovej konferencii to uviedol líder KDH Ján Figeľ s tým, že tí, ktorí volili KDH, podporili líniu silnej rodiny a lepšej Európy.

Podľa Figeľa volebné výsledky zo soboty hovoria, že stredopravé strany majú navrch. "Slovensko odmietlo výrazný extrémizmus či prejavy krajnej politiky," povedal. Na druhej strane ho neteší nízka volebná účasť na Slovensku. "Trinásť percent občanov zvolilo 13 poslancov, toto je slovenský paradox. Tak málo účasti v tak dôležitých voľbách je výkričníkom pre nás všetkých. Demokracia potrebuje demokratov, angažovaných občanov," apeloval.

Ako tvrdí, KDH je sklamané z tejto nízkej účasti. "Je to výzva pre celú spoločnosť, aby sa európska agenda stávala každodennou domácou, nie zahraničnou. Pre KDH je európska problematika súčasťou slovenskej politiky," uistil. Vie si predstaviť napríklad spojenie eurovolieb s prezidentskými. "Stojí to za zamyslenie, päťročný cyklus sa zhoduje. Mali by sme hľadať všetky spôsoby, ktoré ľudí vtiahnu do európskych vzťahov oveľa viac," odporučil.

Obhájiť neúčasť


Na snímke kandidátka na europoslankyňu za KDH Anna Záborská vhadzuje hlasovací lístok do volebnej urny vo voľbách do Európskeho parlamentu
Foto: TASR/Alexandra Moštková
Novozvolená europoslankyňa za KDH Anna Záborská sa obáva, ako bude v Bruseli vysvetľovať opätovne rekordne najnižšiu volebnú účasť na Slovensku. "Naše aktivity v europarlamente sú rôznorodé, komunikácia s občanmi počas celého obdobia je veľmi intenzívna. Nejde nám ale len o účasť voličov KDH, ale o účasť ako takú," deklarovala. Poukázala tiež na stovky stretnutí, ktoré absolvovala, ale na verejnosť sa cez médiá dostal len zlomok.

Opätovne zvolený europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH) vyzval občanov, aby neignorovali, že europoslanci môžu byť vyslancom ich požiadaviek smerom na Európu, ale aj dovnútra na Slovensko. Aj on apeloval na lepšie informovanie o dianí v Bruseli a aktivitách slovenských europoslancov.



V novom europarlamente budú za Slovensko sedieť poslanci strán Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS, SaS, NOVA, OĽaNO, Most-Híd a SMK. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb do Európskeho parlamentu (EP), ktoré dnes zverejnila Ústredná volebná komisia.

Smer-SD získal 24,09 percenta, čo znamená štyri mandáty. To je o jeden menej, ako má strana v súčasnosti. KDH má 13,21 percenta, obsadí dva mandáty.

Nasleduje SDKÚ-DS (7,75 percenta), tiež tak získala dva mandáty. OĽaNO so 7,46 percentami hlasov získalo jeden mandát. Strany NOVA (6,83 percenta), SaS (6,66 percenta), SMK (6,53 percenta) a Most-Híd (5,83 percenta) získali vďaka volebnému výsledku po jednom mandáte.

V eurovoľbách volilo na Slovensku opäť rekordne málo ľudí. Účasť bola nižšia ako v predchádzajúcich voľbách pred piatimi rokmi, a to 13,05 percenta.

Trinásť miest slovenských europoslancov v Európskom parlamente obsadia: Maroš Šefčovič, Monika Flašíková Beňová, Boris Zala, Vladimír Maňka (všetci Smer-SD), Anna Záborská, Miroslav Mikolášik (obaja KDH), Ivan Štefanec, Eduard Kukan (obaja SDKÚ-DS), Branislav Škripek (OĽaNO), József Nagy (Most-Híd), Richard Sulík (SaS), Pál Csáky (SMK) a Jana Žitňanská (NOVA, KDS, OKS).